Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Najlepsi rolnicy z lubelskiego wybrani

Podczas czwartkowej gali poznaliśmy laureatów konkursów „Rolnik z Lubelskiego 2024” oraz „Ekolubelskie 2024”. Nagrody wręczył wicemarszałek Zdzisław Szwed.
Najlepsi rolnicy z lubelskiego wybrani

Autor: KaeN

– Siła naszego województwa od lat tkwi w rolnictwie i wierzę, że jeszcze długo tak będzie. W konkursie „Ekorolnik” doceniamy osoby, które kreują pozytywny wizerunek rolnictwa ekologicznego i lubelskiej wsi, przetwórców ekologicznych produktów i na te kryteria zwracamy uwagę podczas wizytacji gospodarstw. Z kolei rolnicy, którzy dbają o środowisko naturalne i umiejętnie korzystają z unijnych dotacji, a ich gospodarstwa osiągają wysokie wskaźniki produkcji, są zwycięzcami konkursu „Rolnik z Lubelskiego” – wyjaśniał podczas gali Zdzisław Szwed.

Odbywający się już po raz piąty konkurs „Rolnik z Lubelskiego” skierowany jest do osób zajmujących się uprawą roślin i chowem zwierząt, które osiągają wyróżniające wskaźniki produkcji, wdrażają innowacyjne rozwiązania i umiejętnie korzystają z funduszy unijnych. W konkursie pod uwagę brane były także dbałość o estetykę, osiągnięcia podczas wystaw i działania na rzecz środowiska.

Nagrodzeni otrzymali nagrody finansowe w wysokości 3 tys., 2 tys., 1,5 tys. (I-III miejsce) oraz 3 wyróżnienia po 1 tys. zł w każdej z kategorii.

Lista laureatów:

Laureaci w kategorii produkcja zwierzęca:

  • I miejsce – Michał Wojciechowski (Sawin, pow. chełmski) – chów i hodowla drobiu rzeźnego w liczbie ok. 60 tys. sztuk, produkcja roślinna na powierzchni 200 ha z przeznaczeniem na paszę dla drobiu.
  • II miejsce – Paweł Szatałowicz (Łomazy, pow. bialski) – chów i hodowla rasy bydła Hereford, 28 lat doświadczenia.
  • III miejsce – Grzegorz Jasina (Lublin, pow. lubelski) – ponad 200 rodzin pszczelich, miód, pyłek, propolis, pierzga, wosk.
  • wyróżnienie – Katarzyna Mazur (Sawin, pow. chełmski) – produkcja bydła opasowego oraz uprawa zbóż z przeznaczeniem na paszę.

Laureaci w kategorii produkcja roślinna:

  • I miejsce – Jolanta i Sławomir Tupikowscy (Wola Zdunkówka, pow. radzyński) – rzepak ozimy, pszenica, pszenżyto, kukurydza, soja, 210 ha. Stirpil – uprawa bezorkowa. Laureat konkursów „Bezpieczne gospodarstwo rolne”, „Rolnik-farmer roku”, „Innowacyjny Farmer 2022” oraz „AgroLiga 2021”.
  • II miejsce – Piotr Błaszczak (Majdan Brzezicki, pow. świdnicki) – grunty orne stanowią 150 ha, uprawa polowa, pod osłonami oraz uprawa kontenerowa.
  • III miejsce – Marta i Józef Rybińscy (Szlatyn, pow. tomaszowski) – ekologiczna produkcja owoców miękkich i warzyw. Przetwórstwo: kiszonki, dżemy, sałatki, warzywa, pasty, octy, świeże wino, 6 ha.

Wyróżnienie:

  • Hubert Kicia (Majdan Kawęczyński, pow. świdnicki) – zboża, rośliny oleiste, okopowe, truskawki; 35 ha
  • Damian Kołodziej (Wilczopole Kolonia, pow. lubelski) – zboże, rośliny oleiste i okopowe; 42,72 ha
  • Grzegorz Cyranowski (Oleśniki, pow. świdnicki) – grunty orne uprawiane na powierzchni 70 ha
  • Krzysztof Mazurek (Józefów, pow. świdnicki) – uprawa zbóż oraz ziół na powierzchni ok. 100 ha
  • Sławomir Rułka (Cezaryn, pow. puławski) – uprawa zbóż i rzepaku na powierzchni 40 ha.

Laureaci w kategorii ogrodnictwo i sadownictwo:

  • I miejsce – Mateusz Maruszewski (Baranów, pow. puławski) – uprawa malin i truskawek na rynek deserowy, zero waste, liczne badania koncernów.
  • II miejsce – Mariusz Gąsak (Siedliska Pierwsze, pow. krasnostawski) ­– porzeczka, agrest, leszczyna, wiśnie, jabłka, pszenica ozima; 18 ha, środki pomocowe przeznaczone na modernizację gospodarstwa.
  • III miejsce – Marcin Kluch (Rybczewice, pow. świdnicki) – uprawa porzeczki czarnej, czerwonej, róży pomarszczonej na powierzchni ogółem 6 ha.

Wyróżnienie:

  • Konrad Wójcik (Częstoborowice, pow. świdnicki) – porzeczki czarne i czerwone, uprawa drzew owocowych: jabłonie, wiśnie, orzechy laskowe. Certyfikat Global GAP
  • Marta i Józef Rybińscy (Szlatyn, pow. tomaszowski) – ekologiczna produkcja owoców miękkich i warzyw. Przetwórstwo: kiszonki, dżemy, sałatki, warzywa, pasty, octy, świeże wino, 6 ha
  • Bartosz i Beata Katarzyna Ilczuk (Mialnów, pow. parczewski) – 9 ha sadu jabłoniowego, w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego, sprzedaż soków. Wdrażanie technologii i systemów jakości, certyfikaty wymienne Integrowanej produkcji oraz GLOBAl G.A.P.

Laureaci w kategorii producent-przetwórca:

  • I miejsce – Rodzinne Gospodarstwo „Manufaktura Różana” (Stara Wieś, pow. puławski) – mała, lokalna przetwórnia czerpiąca z bogatej tradycji gminy Końskowola i upraw dzikiej róży.
  • II miejsce – Jerzy Moń Gospodarstwo Ekologiczne (Krupe, pow. krasnostawski) – ekologiczna produkcja serów i galanterii mlecznej.
  • III miejsce – Paulina Pietrusik (Kodeń, pow. bialski) – przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych.

Wyróżnienie:

  • Marta i Józef Rybińscy (Szlatyn, pow. tomaszowski) – ekologiczna produkcja owoców miękkich i warzyw. Przetwórstwo: kiszonki, dżemy, sałatki, warzywa, pasty, octy, świeże wino, 6 ha
  • Szczepan Wojdat (Rokitno, pow. bialski) – uprawa dyni i roślin oleistych: len, rzepak, ostropest, 80 ha; tytuły: „Dobre, bo bialskie 2018”, odznaka „Zasłużony dla Rolnictwa 2021”
  • Tadeusz Szczęśniak (Minkowice, pow. świdnicki) – hodowla bydła mlecznego, 20 ha
  • Pasieka Hodowlana Z i M Janikowie (Żabia Wola, pow. lubelski) – producent miodów, pasieka wędrowna.

Równolegle do konkursu rolniczego, rozstrzygnięto konkurs „Ekolubelskie 2024”. Inicjatywa ma na celu promowanie oraz upowszechnianie wiedzy w zakresie rolnictwa ekologicznego.

Zwycięzcy otrzymali nagrody finansowe w wysokości 3 tys., 2 tys., 1,5 tys. (I-III miejsce) oraz 3 wyróżnienia po 1 tys. zł w każdej z kategorii.

Podczas tegorocznej edycji konkursu laureatami zostali:

  • I miejsce – Eligiusz i Jolanta Pecio (Zabłocie, pow. puławski) – należą do Lokalnej Grupy Działania, Polskiej Izby Produktu Regionalnego, wielokrotni laureaci konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, Rodzinne gospodarstwo ekologiczne „Skarby Natury z Zabłocia”.
  • II miejsce – Bożena i Sławomir Fiutka (Brzostówka, pow. lubartowski) – produkcja roślinna, owoce miękkie; III miejsce w konkursie „Rolnik Ekolubelszczyzny”.
  • III miejsce – Kamil Psiuk (Aleksandrów, pow. biłgorajski) – ekologiczna produkcja truskawki, maliny, soków ekologicznych, II miejsce w konkursie Perły Biznesu 2022 w kategorii „Produkt roku”.

Wyróżnienie:

  • Elżbieta Mielniczuk (Derło, pow. bialski) – uprawa ekologicznej dyni, hodowla owiec; brała udział w programach „To się opłaca” czy „Magazyn rolniczy”; propagatorka polskiego rolnictwa ekologicznego
  • Jolanta Chlebek (Wandalin, pow. opolski) – 5 produktów na LPT, produkcja ekologiczna, przetwórstwo owoców, warzyw i ziół.

Powiązane galerie zdjęć:


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama