Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

To była prawdziwa kulinarna bitwa. Dzik zwyciężył z karpiem

Przedstawicielki 17 kół gospodyń wzięły udział w powiatowych eliminacjach do Bitwy Regionów, które w niedzielę odbyły się w Parczewie. Zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich w Jabłoniu, którego przedstawicielki przygotowały przepyszny udziec z dzika w otoczce z sękacza wytrawnego w towarzystwie pasty z podagrycznika.
To była prawdziwa kulinarna bitwa. Dzik zwyciężył z karpiem
Siedemnaście dań, każde wyjątkowe i niepowtarzalne, jeleń z kopytami pasiony wronimi uszami, olejem lnianym polany, gryczaki pod pierzynką, szary kisiel z kaszy gryczanej, żeberka duszone w kapuście, pasztet gęsiareczki z sosnową nutą na zielonej pierzynie, czy kociołek babci Józi- to tylko niektóre z nich.
Największe uznanie komisji konkursowej zdobył udziec z  dzika w otoczce z sękacza wytrawnego w towarzystwie pasty z podagrycznika, drugie miejsce zajął karp tyśmieński z kaszą i żurawiną, zaś trzecie miejsce przyznano pulpetom z kaczki otulone kapustą kiszoną w towarzystwie kaszy pęczak.
 
- Danie jest wyjątkowe, nawiązuje do tradycji naszego regionu. My jednak lubimy eksperymentować, czyli zawarliśmy w nim trochę własnej inwencji. Nasze danie to  udziec z dzika w otoczce z sękacza wytrawnego w towarzystwie pasty z podagrycznika. Jesteśmy z Jabłonia nawiązaliśmy, więc do bogactwa przyrodniczego naszego regionu. Dzików mamy naprawdę dużo. Polesie słynie z sękaczy, a zrobienie go to sztuka. Nasz sękacz jest zupełnie inny, zrobiony jest z nowej receptury, naszej koleżanki z koła. Dodatkowo danie podane jest z pastą z podagrycznika, zioło jest bardzo znane w naszym regionie  - mówiła Bożena Kusiuk, członkinie KGW w Jabłoniu, zwycięzca eliminacji Bitwa Regionów.

KGW w Tyśmienicy zajęło drugie miejsce za potrawę karp tyśmieński z kaszą i żurawiną.

- Karp pochodzi z naszych stawów hodowlanych, żurawina pochodzi z Parczewskich lasów a kasza gryczana od naszych rolników. Przygotowanie jest proste, kaszę gryczana gotuje się, dodaje namoczoną we wrzątku żurawinę, doprawia do smaku nadziewa tym karpia i zapieka- mówiła Emilia z KGW w Tyśmienicy.

Koło Gospodyń Wiejskich w Kolanie zajęło trzecie miejsce w konkursie Bitawa Regionów. Panie przygotowały pulpety z kaczuszki w towarzystwie wykwintnym kaszy i kapusty. Wszystko to skropione pierwszej klasy miodem. Jak przyznają od gospodarza z wielkim pszczelim ogrodem. Ciut przypraw, oleju, masła, majeranku,  zbieranego z miłością o wczesnym poranku. Tak chwaliły swoje danie z KGW w Kolanie.
 
Bitwie Regionów patronował lubelski Oddział Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

- Bitwa Regionów jest to konkurs kulinarny, którego celem jest promocja lokalnych potraw, i co bardzo ważne w oparciu o lokalne produkty. Można używać niewielkiej ilości elementów smaku, czyli niewielkiego doprawiania. Komisja konkursowa brała pod uwagę smak, ale także ekspozycję potraw - mówił Stanisław Żmijan, dyrektor Oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Bitwa Regionów to ogólnopolski konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich organizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Półfinał regionalny odbędzie się 10 sierpnia podczas 46. Pokazu Narodowego Koni Arabskich w Janowie Podlaskim.
 

Powiązane galerie zdjęć:


Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama