Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Nastawiamy nalewkę świąteczną

Kieliszek dobrej cytrynówki, chrzanówki czy miętówki to najlepszy sposób, żeby dać sobie radę z suto zastawionym stołem. Specjalny patent ma na to Daniel Olbrychski, który w Męćmierzu nastawia aromatyczną nalewkę ziołową. A więc zanim zaczniecie szykować święta, nastawcie nalewkę.
Nastawiamy nalewkę świąteczną
Małgorzata Kaczorowska, przewodnicząca Kapituły II Turnieju Nalewek Domowych w Konopnicy, robi je we
Na dobry początek polecamy cytrynówkę. To bardzo orzeźwiająca i zdrowotna nalewka o arystokratycznym charakterze. Jej delikatnych charakter powoduje, że szczególnie upodobały ją sobie panie. Składniki: duża cytryna, garść ziarenek kawy, 3 łyżki płynnego miodu, 1 łyżka przegotowanej wody, 0,75 l wódki 45%, 1/2 laski wanilii, 3 rozgniecione ziarna kardamonu, 2 goździki, ziarenko pieprzu. Wykonanie: cytrynę sparzyć, ponakłuwać i naszpikować ziarnami kawy. Miód rozcieńczyć przegotowaną wodą i wlać do słoja razem z wódką, dodać przypraw. Przez cytrynę przeciągnąć sznurek i zawiesić nad alkoholem. Zamknąć na 3 tygodnie. Następnie nalewkę przefiltrować, cytrynę wycisnąć, dodać sok do nalewki. Już po 7 dniach jest pyszna, delikatna, bardzo, bardzo aromatyczna. Nadbużańska chrzanówka Składniki: 0,25 l spirytusu, 0,5 l przegotowanej wody, 1 korzeń chrzanu długości 15 cm, 1 łyżka miodu lipowego. Wykonanie: spirytus zmieszać z przegotowaną wodą. Korzeń chrzanu delikatnie oskrobać i przeciąć na pół. Zalać alkoholem na cztery dni i postawić na słonecznym parapecie. Zlać nalewkę na piąty dzień i osłodzić podgrzanym miodem. Przefiltrować przez bibułę i podawać po kieliszeczku do obiadu. Nalewka Daniela Olbrychskiego Oto oryginalny przepis od znakomitego aktora, który robi ją w Męćmierzu pod Kazimierzem. Do słoja wsypać po garści nasion kminku, świeżego oregano i tymianku, dwa listki świeżej bazylii, kilka ziarenek ziela angielskiego i szczyptę suszonej babki pospolitej. Wlać 2,5 l spirytusu, dobrze wymieszać i odstawić na tydzień. Następnie dolać 2,5 l przegotowanej, schłodzonej wody. Przefiltrować i rozlać do butelek. Przechowywać minimum kilka tygodni, kilka dni, a już na pewno kilka godzin. Na mięcie Składniki: pęczek liści świeżej mięty, 3/4 litra soku jabłkowego, 30 dag cukru, 0,5 l spirytusu. Wykonanie: najpierw trzeba zrobić sok z jabłek. Po przepuszczeniu przez sokowirówkę sok trzeba osłodzić, a następnie podgrzać. Jeszcze gorący sok wlać do butelek i pasteryzować 10 minut. Przechowywać w ciemnym miejscu. Po 2 tygodniach sok jest gotowy do przygotowania nalewki. Listki mięty trzeba odsączyć, wrzucić do szklanego naczynia, zalać spirytusem i szczelnie zamknąć. Odstawić na 10 dni w ciemne miejsce, następnie przecedzić. Z soku jabłkowego i cukru zagotować syrop. Ostudzić, wymieszać z nalewką miętową, jeszcze raz przecedzić, rozlać do butelek. Benedyktynka Składniki: litr spirytusu, pół litra wody, 30 dag cukru, 6 ziarenek pieprzu, po 6 g kolendry i suszonego arcydzięgla, po 3 g jałowca, kminku, czarnuszki, po 1 g kardamonu, anyżu, mięty, po 0,5 g szafranu, skórki cytrynowej, trawy żubrowej. Wykonanie: zioła wsypać do szklanego słoja, zalać spirytusem wymieszanym z wodą, szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie. Zlać przez podwójnie złożoną gazę, dodać cukier podgrzany z wodą, odstawić na tydzień. Ponownie przefiltrować, rozlać do ciemnych butelek. Skosztować kieliszek podczas świąt i odstawić, żeby benedyktynka dojrzewała.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama