Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Udaj mi się babko… czyli wielkanocna babka tradycyjnie i nowocześnie

Wielkanoc bez babki? Trudno to sobie wyobrazić! W najnowszym odcinku "Dziennika ze smakiem" zabierzemy widzów w kulinarną podróż, której główną bohaterką jest właśnie babka wielkanocna. To ciasto o prostych składnikach, ale jak się okazuje – diabeł tkwi w szczegółach.
Udaj mi się babko… czyli wielkanocna babka tradycyjnie i nowocześnie

Autor: is

Przepisem na tradycyjną babkę piaskową z trochę nowoczesnym twistem podzieli się z nami Izabela Giza z Centrum Kultury Gminy Jabłonna.

Przygotowanie tego ciasta jest dziecinnie proste, a po upieczeniu mamy przepyszne wilgotne w środku ciasto i lekko chrupiącą skorupkę na wierzchu. Do tego dekorujemy ją lukrem lub różnymi polewami.

Składniki na tradycyjną babkę ucieraną:

  • 100 gram masła;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • cukier waniliowy;
  • 4 jajka;
  • 3 łyżki śmietany;
  • 1 cytryna;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 1/2 szklanki mąki;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • kieliszek amaretto.

Na lukier: cukier puder, woda, opcjonalnie sok z cytryny

Pamiętajmy, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

- Chcąc trochę unowocześnić nasz przepis, do ciasta zamiast 3 łyżek śmietany możemy dać jej połowę, a drugą część zastąpić modnym teraz kremem pistacjowym. Do ciasta możemy też wsypać ulubione bakalie – podpowiada Izabela Giza.

Przygotowanie: Cytrynę wyparzamy, a później ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Masło ucieramy mikserem aż zbieleje. Oddzielamy białka od żółtek, które ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a białka ubijamy na sztywną pianę. Suche składniki (mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia) mieszamy w osobnej misce. Do żółtek dodajemy masło ucierając, następnie śmietanę. Później naprzemiennie mąkę i pianę z białek cały czas mieszając. Na koniec sok z cytryny, skórkę i amaretto. Wszystko mieszamy na gładką masę. Przygotowujemy formę na babkę, którą smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Następnie przelewamy masę do formy. Pieczemy w temperaturze 170 C na programie termoobieg góra dół  przez około 30-40 minut. Można zrobić lukier lub polewę na wierzch.

O świątecznej babie i innych tradycjach w najnowszym odcinku „Dziennika ze smakiem”. Poprzednie odcinki dostępne na naszym kanale YouTube. Premierowe odcinki co drugą sobotę o godzinie 11.

 


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama