Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Kuchnia inspiracji. Uczestnicy konkursu mierzyli się z przepisami z ziemniakiem w roli głównej

Ziemniaki ze smażonymi borowikami, espuma ziemniaczana, „ziemniak z sadu” i… ziemniaczany crumble jako deser. Takie dania przygotowali studenci Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie podczas konkursu kulinarnego otwierającego tegoroczną edycję Festiwalu Kuchnia Inspiracji. Choć bohater wydarzenia to jedno z najbardziej swojskich warzyw, poziom kulinarnej kreatywności uczestników zaskoczył nawet profesjonalnych kucharzy.
Konkurs w ramach festiwalu "Kuchnia inspiracji"

Autor: DW

– To pierwsze wydarzenie w ramach czwartej edycji Festiwalu Kuchnia Inspiracji, w której bohaterem jest ziemniak. Po cebuli, buraku i miodzie przyszedł czas na nasze dobro regionalne – podkreśla Honorata Kępowicz-Olszówka z Biura Rozwoju Turystyki Urzędu Miasta Lublin.
W kulinarne szranki stanęło pięcioro studentów UP. Każdy z nich przygotował autorską potrawę, w której główną rolę grał ziemniak. Na talerzach pojawiły się m.in. „ziemniak z sadu”, cottage pie, ziemniaczany crumble w wersji deserowej czy ziemniaczki ze smażonymi borowikami.

Organizatorzy podkreślają, że konkurs ma nie tylko promować kreatywność młodych kucharzy. – Chcemy pokazywać, że sięganie po dziedzictwo kulinarne regionu jest ważne. Turystyka kulinarna staje się coraz silniejszym trendem, a do Lublina przyjeżdża wielu gości, którzy chcą spróbować czegoś lokalnego. Liczymy, że wśród uczestników konkursu kształcą się przyszli znakomici szefowie kuchni – dodaje Kępowicz-Olszówka.

Studenci od kuchni

Do rywalizacji stanęli studenci kierunku gastronomia i sztuka kulinarna oraz technologii żywności i żywienia człowieka.

– U nas studenci uczą się zarówno analizy żywności, jak i projektowania posiłków czy wykonywania potraw przy użyciu różnych technologii i metod obróbki – wyjaśnia dr Monika Michalak-Majewska z Uniwersytetu Przyrodniczego. – Ziemniak ma mnóstwo pozytywnych cech, o których zdążyliśmy zapomnieć. Wbrew pozorom wcale nie jest tak kaloryczny, jak nam się wydaje. 

Dania przygotowane przez studentów oceniało jury, wśród nich szef kuchni restauracji Legendy Miasta, Łukasz Oroń.

– Jestem na tym konkursie trzeci rok z rzędu i muszę przyznać, że co edycję pojawia się coś nowego. Ziemniak może wydawać się banalny, ale dziś zobaczyłem bardzo przemyślane przepisy – mówi juror. – Mamy tu odniesienia do kuchni francuskiej, nowoczesne techniki jak espuma, a nawet deser z ziemniaka. Jestem bardzo ciekawy efektów końcowych.

Wydarzenie otworzyło tegoroczną odsłonę Festiwalu Kuchnia Inspiracji – projektu, który promuje lokalne produkty i współpracę lubelskich środowisk kulinarnych, edukacyjnych i turystycznych.

Powiązane galerie zdjęć:

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama