4Sir2 Smoothy: Building a Healthy Drink Ecosystem to Prevent Childhood Obesity (Budowanie ekosystemu zdrowych napojów w celu zapobiegania otyłości wśród dzieci) to nowy europejski projekt badawczy, w którym wysiłek skierowany jest na troskę o przyszłe pokolenia. Finansowany przez Unię Europejską w ramach programu Horyzont Europa projekt, skupia 16 partnerów z 9 krajów – od naukowców, plantatorów winorośli i owoców po producentów napojów. Zakłada on ścisłą współpracę między dyscyplinami medycyny, biotechnologii, mikrobiologii, agronomii, chemii, biologii, biomedycyny, ekonomii, inżynierii i prawa. Koordynatorem projektu jest Centrum Badań i Innowacji Pro-Akademia, a nad zadaniami realizowanymi przez Łukasiewicz – INS czuwa dr inż. Dorota Kostrzewa, Kierownik Grupy Badawczej Ekstrakcja Nadkrytyczna. Całkowita wartość projektu wynosi prawie 5 mln euro, a jego realizacja potrwa od 1 września 2025 r. do 28 lutego 2030 r.
Zdrowy napój przyszłości
Głównym celem projektu 4Sir2 Smoothy jest opracowanie funkcjonalnego napoju na bazie soku jabłkowego lub winogronowego, który pomoże w walce z otyłością dzieci – jednym z największych wyzwań zdrowotnych współczesnego świata. Istotą rozwiązania będącego przedmiotem badań projektowych jest wzbogacenie napoju w naturalne związki biologicznie aktywne pozyskane z wytłoków czerwonych winogron – produktów ubocznych przetwórstwa tych owoców, tj. resweratrol i polifenole. Związki te mają unikalną zdolność aktywowania sirtuin, które regulują metabolizm, spalanie tłuszczów i gospodarkę energetyczną organizmu. Dzięki temu 4Sir2 Smoothy może stać się pysznym i naturalnym rozwiązaniem dla wsparcia utrzymania prawidłowej masy ciała u dzieci.
Od wytłoków do innowacji - rola Łukasiewicz – INS
Projekt 4Sir2 Smoothy to coś więcej niż badania nad jednym produktem – to kompleksowe podejście do tworzenia zrównoważonego ekosystemu zdrowych napojów.
Łukasiewicz – Instytut Nowych Syntez Chemicznych jest liderem kluczowego pakietu prac nad opracowaniem innowacyjnej technologii ekstrakcji, frakcjonowania i separacji naturalnych aktywatorów sirtuin z wytłoków czerwonych winogron. Celem tych działań jest maksymalizacja zawartości substancji o potwierdzonym działaniu prozdrowotnym (resweratrolu i polifenoli) w pozyskiwanych ekstraktach. Badacze z Łukasiewicz – INS wspólnie z firmą Celabor oraz Uniwersytetem Hohenheim będą analizować wpływ różnych metod przetwarzania wytłoków winogronowych na zawartość substancji czynnych w ekstraktach, tak aby wypracować innowacyjne, najbardziej efektywne i ekologiczne technologie ich pozyskiwania. Ekstrakty wzbogacone w związki biologicznie aktywne zostaną wykorzystane do otrzymania prozdrowotnego napoju typu smoothie.
Co istotne, projekt wpisuje się w ideę gospodarki o obiegu zamkniętym – produkty uboczne przetwórstwa owoców, które zwykle są odpadami, zyskają nowe życie jako źródło cennych, prozdrowotnych składników żywności.
Badania nutrigenomiczne – nauka o tym, jak jedzenie wpływa na geny
Jednym z najbardziej zaawansowanych elementów projektu będą badania nutrigenomiczne, które pozwolą zrozumieć, w jaki sposób składniki napoju 4Sir2 Smoothy wpływają na ekspresję genów odpowiedzialnych za metabolizm i regulację masy ciała.
Międzynarodowa współpraca dla zdrowych pokoleń
W projekcie 4Sir2 Smoothy współpracują partnerzy z Polski, Niemiec, Belgii, Łotwy, Mołdawii, Włoch, Wielkiej Brytanii, Grecji i Portugalii. To interdyscyplinarne konsorcjum łączy środowiska akademickie, organizacje badawcze, przemysł, stowarzyszenia rolników i producentów żywności – wszyscy zjednoczeni wokół wspólnego celu: stworzenia zdrowego, smacznego i funkcjonalnego napoju, który pomoże w zapobieganiu otyłości wśród dzieci.
Tak szeroka współpraca międzynarodowa pozwala łączyć wiedzę z różnych dziedzin – od biotechnologii i chemii żywności, po dietetykę i nauki o zdrowiu publicznym. Dzięki temu projekt stwarza szanse nie tylko na opracowanie innowacyjnego produktu, ale też na wyznaczenie nowych standardów w branży napojów prozdrowotnych.

Tytuł projektu: 4Sir2 Smoothy: Building a Healthy Drink Ecosystem to Prevent Childhood Obesity” („4Sir2 Smoothy: Budowanie ekosystemu zdrowych napojów w celu zapobiegania otyłości wśród dzieci)
Projekt ten otrzymał dofinansowanie z programu badań i innowacji Horyzont Europa Unii Europejskiej na podstawie umowy o dotację nr 101181746 — 4Sir2 — HORIZON-CL6-2024-FARM2FORK-01.
Całkowita wartość projektu: 4 999 555,00 EUR
Wykonawca projektu: Konsorcjum
Lider Konsorcjum: Centrum Badań i Innowacji Pro-Akademia
Kierownik zadań Łukasiewicz - INS: dr inż. Dorota Kostrzewa
Okres realizacji: 1 września 2025 r. - 28 lutego 2030 r.

Finansowane przez Unię Europejską. Wyrażone poglądy i opinie są jednak wyłącznie opiniami autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej lub Europejskiej Agencji Wykonawczej ds. Badań Naukowych (REA). Unia Europejska ani organ przyznający dofinansowanie nie ponoszą za nie odpowiedzialności.













Komentarze