Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

4Sir2 Smoothy – Smak, który wspiera zdrowie. Europejski projekt przeciw otyłości dzieci

Czy zdrowy napój może być jednocześnie smaczny, naturalny i ograniczać problem otyłości dzieci? Zdaniem naukowców z Sieć Badawcza Łukasiewicz – Instytutu Nowych Syntez Chemicznych (Łukasiewicz – INS) jest to możliwe – i dlatego właśnie w międzynarodowym konsorcjum rozpoczęli prace nad projektem, który może zmienić sposób, w jaki myślimy o żywieniu najmłodszych.
4Sir2 Smoothy – Smak, który wspiera zdrowie. Europejski projekt przeciw otyłości dzieci

4Sir2 Smoothy: Building a Healthy Drink Ecosystem to Prevent Childhood Obesity (Budowanie ekosystemu zdrowych napojów w celu zapobiegania otyłości wśród dzieci) to nowy europejski projekt badawczy, w którym wysiłek skierowany jest na troskę o przyszłe pokolenia. Finansowany przez Unię Europejską w ramach programu Horyzont Europa projekt, skupia 16 partnerów z 9 krajów – od naukowców, plantatorów winorośli i owoców po producentów napojów. Zakłada on ścisłą współpracę między dyscyplinami medycyny, biotechnologii, mikrobiologii, agronomii, chemii, biologii, biomedycyny, ekonomii, inżynierii i prawa. Koordynatorem projektu jest Centrum Badań i Innowacji Pro-Akademia, a nad zadaniami realizowanymi przez Łukasiewicz – INS czuwa dr inż. Dorota Kostrzewa, Kierownik Grupy Badawczej Ekstrakcja Nadkrytyczna. Całkowita wartość projektu wynosi prawie 5 mln euro, a jego realizacja potrwa od 1 września 2025 r. do 28 lutego 2030 r.

Zdrowy napój przyszłości

Głównym celem projektu 4Sir2 Smoothy jest opracowanie funkcjonalnego napoju na bazie soku jabłkowego lub winogronowego, który pomoże w walce z otyłością dzieci – jednym z największych wyzwań zdrowotnych współczesnego świata. Istotą rozwiązania będącego przedmiotem badań projektowych jest wzbogacenie napoju w naturalne związki biologicznie aktywne pozyskane z wytłoków czerwonych winogron – produktów ubocznych przetwórstwa tych owoców, tj. resweratrol i polifenole. Związki te mają unikalną zdolność aktywowania sirtuin, które regulują metabolizm, spalanie tłuszczów i gospodarkę energetyczną organizmu. Dzięki temu 4Sir2 Smoothy może stać się pysznym i naturalnym rozwiązaniem dla wsparcia utrzymania prawidłowej masy ciała u dzieci.

Od wytłoków do innowacji - rola Łukasiewicz – INS

Projekt 4Sir2 Smoothy to coś więcej niż badania nad jednym produktem – to kompleksowe podejście do tworzenia zrównoważonego ekosystemu zdrowych napojów.

Łukasiewicz – Instytut Nowych Syntez Chemicznych jest liderem kluczowego pakietu prac nad opracowaniem innowacyjnej technologii ekstrakcji, frakcjonowania i separacji naturalnych aktywatorów sirtuin z wytłoków czerwonych winogron. Celem tych działań jest maksymalizacja zawartości substancji o potwierdzonym działaniu prozdrowotnym (resweratrolu i polifenoli) w pozyskiwanych ekstraktach. Badacze z Łukasiewicz – INS wspólnie z firmą Celabor oraz Uniwersytetem Hohenheim będą analizować wpływ różnych metod przetwarzania wytłoków winogronowych na zawartość substancji czynnych w ekstraktach, tak aby wypracować innowacyjne, najbardziej efektywne i ekologiczne technologie ich pozyskiwania. Ekstrakty wzbogacone w związki biologicznie aktywne zostaną wykorzystane do otrzymania prozdrowotnego napoju typu smoothie.

Co istotne, projekt wpisuje się w ideę gospodarki o obiegu zamkniętym – produkty uboczne przetwórstwa owoców, które zwykle są odpadami, zyskają nowe życie jako źródło cennych, prozdrowotnych składników żywności.

Badania nutrigenomiczne – nauka o tym, jak jedzenie wpływa na geny

Jednym z najbardziej zaawansowanych elementów projektu będą badania nutrigenomiczne, które pozwolą zrozumieć, w jaki sposób składniki napoju 4Sir2 Smoothy wpływają na ekspresję genów odpowiedzialnych za metabolizm i regulację masy ciała.

Międzynarodowa współpraca dla zdrowych pokoleń

W projekcie 4Sir2 Smoothy współpracują partnerzy z Polski, Niemiec, Belgii, Łotwy, Mołdawii, Włoch, Wielkiej Brytanii, Grecji i Portugalii. To interdyscyplinarne konsorcjum łączy środowiska akademickie, organizacje badawcze, przemysł, stowarzyszenia rolników i producentów żywności – wszyscy zjednoczeni wokół wspólnego celu: stworzenia zdrowego, smacznego i funkcjonalnego napoju, który pomoże w zapobieganiu otyłości wśród dzieci.

Tak szeroka współpraca międzynarodowa pozwala łączyć wiedzę z różnych dziedzin – od biotechnologii i chemii żywności, po dietetykę i nauki o zdrowiu publicznym. Dzięki temu projekt stwarza szanse nie tylko na opracowanie innowacyjnego produktu, ale też na wyznaczenie nowych standardów w branży napojów prozdrowotnych.

 

Tytuł projektu: 4Sir2 Smoothy: Building a Healthy Drink Ecosystem to Prevent Childhood Obesity” („4Sir2 Smoothy: Budowanie ekosystemu zdrowych napojów w celu zapobiegania otyłości wśród dzieci)
Projekt ten otrzymał dofinansowanie z programu badań i innowacji Horyzont Europa Unii Europejskiej na podstawie umowy o dotację nr 101181746 — 4Sir2 — HORIZON-CL6-2024-FARM2FORK-01.

Całkowita wartość projektu: 4 999 555,00 EUR
Wykonawca projektu: Konsorcjum
Lider Konsorcjum: Centrum Badań i Innowacji Pro-Akademia
Kierownik zadań Łukasiewicz - INS: dr inż. Dorota Kostrzewa
Okres realizacji: 1 września 2025 r. - 28 lutego 2030 r.

Finansowane przez Unię Europejską. Wyrażone poglądy i opinie są jednak wyłącznie opiniami autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej lub Europejskiej Agencji Wykonawczej ds. Badań Naukowych (REA). Unia Europejska ani organ przyznający dofinansowanie nie ponoszą za nie odpowiedzialności.


Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama