Monika Zając: Marchewkowiec
Składniki: 5 łyżek mleka, 20 dag cukru, 0,5 kg mąki, 3/4 szklanki oleju, 5 marchewek, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, mały kawałek utartego imbiru lub sproszkowany imbir (na czubek łyżeczki), gałka muszkatołowa (na czubek łyżeczki), bakalie posiekane według uznania.
- 11.05.2014 16:00
Wykonanie: cukier wymieszać z olejem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać, dodać startą na drobnych oczkach marchew. Zagnieść ciasto. Dodać bakalie, imbir i resztę przypraw. Jeśli ciasto jest twarde, dolać mleka i oleju. Jeśli zbyt luźne: dosypać mąki. Ciasto powinno być błyszczące i elastyczne. Przełożyć ciasto do formy i piec godzinę w temperaturze 150 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy jest już suche wewnątrz. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Reklama













Komentarze