Składniki: pół kilograma ziemniaków surowych, pół kilograma kapusty białej, pół kilograma kapusty kiszonej, 20 dag grzybów leśnych lub pieczarek, 2 jaja, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, litr oleju, sól, pieprz.
Wykonanie: ziemniaki zetrzeć na tarce, kapustę białą, kapustę kiszoną oraz grzyby obgotować, skręcić przez maszynkę. Cebulę zetrzeć, sparzyć wrzątkiem. Składniki razem wymieszać, dodać jajka, mąki i przyprawy. Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z kwaśną śmietaną i siekaną pietruszką.
Lucyna Świderska: Placki ziemniaczane z kapustą i grzybami
Zaskoczyły wszystkich. Zachwycały wyrafinowanym, borowikowym smakiem. Zostały podane z wiejską śmietaną i zieloną pietruszką. Ale są równie doskonałe z grzybowym sosem.
- 11.05.2014 15:30
Reklama













Komentarze