Składniki: ciasto: 25 dag mąki, 25 dag margaryny, 1 żółtko, 1/4 szklanki wody, szczypta soli. Na masę: pół litra mleka, 6 żółtek, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, pół opakowania budyniu śmietankowego.
Wykonanie: z produktów ugotować masę budyniową. Do ostudzonej masy dodać pół kostki masła i zmiksować na jednolitą masę. Na stolnicy przesiać mąkę i podzielić na 4 części. 3 części mąki zagnieść z żółtkiem i wodą, a ostatnią część mąki posiekać z margaryną. Ciasto z mąki rozwałkować, na środku położyć ciasto z margaryny i zrobić kopertę, składać kilkakrotnie ( jak ciasto francuskie). Podzielić na dwa placki, rozwałkować i upiec w piekarniku nagrzanym do temp. 220 st. C.
Maria Włodarczyk: Napoleonka
Napoleon był w Motyczu, odpoczywał pod lipą. W całej gminie Konopnica jego pobyt to legenda. Czy lubił konopnickie napoleonki? Nie wiemy. Ale do dziś wypieka się tu napoleonki z przepysznym budyniowym nadzieniem.
- 11.05.2014 15:45
Reklama













Komentarze