Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Złota Łyżka dla Hadesu

Po raz czwarty wybraliśmy najlepszą restaurację Lubelszczyzny. Wczoraj Andrzej Mielcarek, redaktor naczelny Dziennika Wschodniego, wręczył prestiżowe wyróżnienie Elżbiecie i Lechowi Cwalinom z Hadesu.
Doceniliśmy nowy wystrój restauracji z sielskimi klimatami, dobrą kuchnię i autorskie poszukiwania Cwalinów, którzy skutecznie odkrywają kresowe smaki dla swoich gości. To w Hadesie można spróbować sała, pasturmy czy ormiańskiego chleba. - Rzeczypospolita wielu narodów była także Rzeczypospolitą wielu smaków. W Lublinie krzyżowały się wielokulturowe szlaki i smaki; ormiańskie, ruskie, tatarskie, żydowskie, a nawet szwedzkie. Próbujemy się do nich dokopać - mówi Lech Cwalina, współwłaściciel Hadesu. Dotychczas właścicielami \"Złotej Łyżki” są restauracje \"Pavillon” w Nałęczowie, \"Polonia” w Lublinie i \"Dwór Anna” w Jakubowicach Konińskich. Przyznając \"Złotą Łyżkę” chcemy premiować te restauracje, które starają się rozsławić poza miejscowym rynkiem lokalne specjalności i jednocześnie gwarantują swoim gościom wysoki poziom kuchni i usług. Informacje o naszej nagrodzie podają tak renomowane przewodniki, jak Pascal czy ostatnio - najnowszy \"Kulinarny atlas Polski” Piotra Bikonta. Do tegorocznej nagrody kulinarnej Dziennika aspirowały restauracje: Atmosfera w Lublinie, Dworek u Elizy w Piaskach, Hades, Karczma Rzym w Konopnicy, Knajpa U Fryzjera w Kazimierzu, Magia w Lublinie, Przepióreczka w Nałęczowie, Ulice Miasta w Lublinie, Zajazd Marta w Pułankowicach i Zagroda Roztocze w Obszy. W Hadesie byłem wielokrotnie wraz z Piotrem Bikontem. Zawsze mi tu smakowało. Dają tam pysznego tatara, sławną golonkę według receptury Kazimierza Grześkowiaka, można skosztować piroga biłgorajskiego czy żurawinówki. Ostatnio, gdy kręciliśmy kolejne odcinki mojego programu - skosztowałem sała, czyli marynowanej słoniny krojonej w cienkie plasterki, kindziuka i pasturmy. Ważne jest także to, że właściciele potrafili skupić wokół siebie i restauracji miłośników smaków i kultury.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama