Doskonale smakuje z kwaśnym mlekiem, wybitnie z barszczem z kiszonej sałaty. Gospodynie z Sosnowej Woli wpadły na pomysł, żeby lemieszkę jeszcze podpiec. Jeszcze lepszy pomysł polega na uformowaniu z lemieszki kul lub kotlecików. Jakież to jest dobre.
Składniki: 1 kg ziemniaków, 1,5 szklanki mąki, 20 dag słoniny lub boczku, 2 średnie cebule.
Wykonanie: ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pod koniec wsypujemy mąkę i gotujemy pod przykryciem 3 minuty. Następnie ugniatamy, ciągle mieszając, żeby się nie przypaliło. Gdy masa będzie gotowa, nabieramy łyżką stołową formując kulki.
Nakładamy na talerz i polewamy smażoną słoninką. Bardzo dobrze smakuje z surówką z kiszonej kapusty. Można kule podsmażyć na złoto, i podać w postaci kotlecików.
Reklama
KGW Sosnowa Wola: Lomińszka
Tak nazywa się w gminie Dzierzkowice lemieszka. To uparowane ziemniaki wymieszane z mąką, które je się z jednej misy. Lemieszka musi być obficie zasypana skwarkami i polana stopionym tłuszczem.
- 25.05.2014 00:01
Reklama













Komentarze