Składniki: (na 70 pierogów): ½ kg kaszy gryczanej, 1,1/2 kg ziemniaków, 1 duża cebula, sól, pieprz do smaku, gotowe ciasto na pierogi.
Wykonanie: kaszę uparować i wystudzić, ziemniaki obrać i ugotować. Oba składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Wkroić świeżą cebulę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Nakładać farsz na krążki ciasta, gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać z kwaśną śmietaną. Można dodać skwarki ze słoniny.
Bogusława Fiut: Pierogi chachłackie
To hit garbowskich warsztatów. Pierogom chachłackim blisko do dominikańskich pierogów św. Jacka nadziewanych ziemniakami z cebulką. W Grabowie dominikański przepis wzbogacono o kaszę gryczaną. Co z tego wyniknie? Sprawdźcie sami.
- 28.06.2014 08:45
Reklama













Komentarze