Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Cecylia Burek: Łoboda

Czyli lebioda. Z liści tej popularnej rośliny, z której w czasie wojny gotowano zupy – można przyrządzić smaczną potrawę. Co ciekawe, łobodą przyrządzoną według poniższego przepisu – można nadziać pierogi. I takich pierogów właśnie mi zabrakło.
W przepisie autorki potrawy nie ma składników. Wszystko robi się na oko i jak się zachce. Podstawowa instrukcja obsługi brzmi: – liście łobody posiekane niezbyt drobno, duszone na tłuszczu, do tego dodajemy zrumieniony boczek, koperek i na końcu śmietanę.

Spróbujmy zatem. Należy wziąć 1,5 kg liści lebiody, umyć i wrzucić na wrzątek. Odcedzić. Na patelni trzeba zasmażyć pokrojony boczek (ewentualnie kiełbasę), dodać czosnek. Dodać posiekaną lebiodę, dużo koperku. Można dodać ulubionych ziół, można dodać czosnku, a nawet żółtego sera. Fantazja nie zna granic.
Stąd już tylko krok do pierogów. Do naszej łobody dodajemy jajko i farsz gotowy. Smacznego.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama