

Nietolerancja pokarmowa należy do grupy chorób cechujących się występowaniem trudności po stronie organizmu w trawieniu określonych składników pokarmowych. W efekcie może ona prowadzić do różnych nieprzyjemnych objawów, do których najczęściej zaliczamy ból brzucha bądź wzdęcia. Współcześnie mamy do czynienia ze stale rosnącą liczbą osób cierpiących na alergie oraz nietolerancje pokarmowe. Bardzo często pojęcia te stosowane są zamiennie, jednak warto zaznaczyć, że nie są one w żaden sposób tożsame. Nietolerancja pokarmowa polega bowiem na braku bądź niedoborze enzymów rozkładających substancje takie jak fruktoza, laktoza bądź histamina. Objawy nietolerancji występują bardzo szybko – zaledwie po kilku minutach od spożycia pokarmu. Natomiast alergia, niezależnie od swojego rodzaju (IgE-zależna, IgG-zależna) zawsze zachodzi z udziałem układu immunologicznego. Nie zaleca się lekceważenia niebezpieczeństwa jakie stanowi nietolerancja pokarmowa, nawet jeżeli nie stwarza ona bezpośredniego zagrożenia dla życia. Może ona bowiem znacząco wpływać na stan zdrowia i jakość funkcjonowania. Dlatego w przypadku zauważenia u siebie objawów dobrze jest reagować.

Biorezonans a nietolerancje pokarmowe. Co warto wiedzieć na temat tej metody?
Biorezonans stanowi nowoczesną oraz nieinwazyjną metodę diagnostyczną oraz terapeutyczną, która jest wykorzystywana do analizy drgań elektromagnetycznych organizmu. To właśnie dzięki niej możliwe jest wykrycie różnego rodzaju obciążeń w postaci pasożytów, toksyn lub alergenów, a także zidentyfikować nadwrażliwość na poszczególne substancje. Biorezonans znalazł swoje zastosowanie w diagnozowaniu nietolerancji pokarmowych. W odróżnieniu od tradycyjnych testów diagnostycznych, metoda ta określana jest jako nieinwazyjna, a przy tym nie wymaga pobierania próbek biologicznych od pacjenta. Jej zastosowanie pozwala na szybką oraz bezbolesną identyfikację nietolerancji poprzez pomiar fal elektromagnetycznych, jakie emitowane są przez organizm. Przykład stanowi badanie na nietolerancję pokarmową w gabinecie Herbasol. Proces ten zawsze rozpoczyna się od profesjonalnej konsultacji ze specjalistą, podczas której poruszane są tematy związane z prowadzonym trybem życia, jakością spożywanych posiłków, a także codziennymi nawykami. Następnie przechodzi się do wykonania badania, którego celem jest wskazanie czynników wyzwalających reakcję wskazującą na nietolerancję danego typu żywności. Posiadając te dane, specjalista przygotowuje zalecenia oraz dalsze postępowanie w związku z wykrytymi nietolerancjami, zazwyczaj sugerując przy tym wdrożenie zmian w aktualnej diecie oraz trybie życia.
Zauważasz objawy? Reaguj!
Nie warto lekceważyć sygnałów, jakie daje ciało. Nietolerancja pokarmowa może mieć bowiem realny wpływ na rozwój i zaostrzenie chorób autoimmunologicznych, takich jak WZJG – wrzodziejące zapalenie jelita grubego – czy Choroby Leśniowskiego-Crohna. Poprzez spożywanie produktów, na które organizm reaguje nadwrażliwością, można doprowadzić do wywołania przewlekłego stanu zapalnego, czyli nadmiernej reakcji układu odpornościowego, która może powodować uszkodzenie błony śluzowej jelit i zaostrzenie objawów chorób autoimmunologicznych, dysbiozy jelitowej czy przeciążenia układu odpornościowego. Organizm, który przez cały czas walczy z produktami których nie toleruje może zacząć niszczyć własne komórki. To zaś w efekcie jest w stanie doprowadzić do rozwoju oraz progresji chorób autoimmunologicznych. Dlatego dobrze zawczasu dowiedzieć się, jakie produkty są szczególnie nietolerowane przez organizm, aby móc ich unikać – tym sposobem poprawiając swoje zdrowie oraz samopoczucie.
