Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Tematyczne:

Kuchnia

Cecylia Burek: Łoboda

Cecylia Burek: Łoboda

Czyli lebioda. Z liści tej popularnej rośliny, z której w czasie wojny gotowano zupy – można przyrządzić smaczną potrawę. Co ciekawe, łobodą przyrządzoną według poniższego przepisu – można nadziać pierogi. I takich pierogów właśnie mi zabrakło. 28.06.2014 09:00
Bogusława Fiut: Pierogi chachłackie

Bogusława Fiut: Pierogi chachłackie

To hit garbowskich warsztatów. Pierogom chachłackim blisko do dominikańskich pierogów św. Jacka nadziewanych ziemniakami z cebulką. W Grabowie dominikański przepis wzbogacono o kaszę gryczaną. Co z tego wyniknie? Sprawdźcie sami. 28.06.2014 08:45
Kuchnia z tradycją, czyli podpiwek i inne smaki (podajemy przepisy)

Kuchnia z tradycją, czyli podpiwek i inne smaki (podajemy przepisy)

Senne i malownicze Wysokie szczyci się prawami miejskimi od 1368 roku. Stał tu zamek obronny, zniszczony w XVII wieku. Murowane piwnice pełne skarbów zapadły się w 1895 roku. Był tu także dwór drewniany z alkierzem. Dziś śladem dawnej świetności jest przepiękna plebania, która dogorywa cichutko pod bokiem kościoła. 22.06.2014 18:30
Reklama deweloper tbv
Zasmakuj w Krzczonowie: Pierogi i żurek

Zasmakuj w Krzczonowie: Pierogi i żurek

Krzczonów słynie ze strojów rozpoznawanych w całej Polsce. Słynie też z pierogów i żurku z podsuszanym serem. Ale na kolejnych warsztatach Zasmakuj w Tradycji objawiła się wprost przepyszna zupa zacierkowa i fajercarze w fantazyjnych wzorach. Tam ludzie mają wyobraźnię i smak 14.06.2014 18:45
Ogólnopolski Turniej Nalewek w Dworze Anna

Ogólnopolski Turniej Nalewek w Dworze Anna

6 czerwca o godz. 18 w Dworze Anna rozpocznie się 6. Ogólnopolski Turniej Nalewek. To święto wszystkich twórców oraz miłośników nalewkowych arcydzieł. 29.05.2014 10:30
KGW Sosnowa Wola: Lomińszka

KGW Sosnowa Wola: Lomińszka

Tak nazywa się w gminie Dzierzkowice lemieszka. To uparowane ziemniaki wymieszane z mąką, które je się z jednej misy. Lemieszka musi być obficie zasypana skwarkami i polana stopionym tłuszczem. 25.05.2014 00:01
Urszula Zaborowska: Knedle cebulowe

Urszula Zaborowska: Knedle cebulowe

To kolejne, smakowite odkrycie na kulinarnej mapie Wyżnicy. W daniu pobrzmiewają echa kuchni żydowskiej. W oryginale zamiast słoniny do nadzienia szły gęsie skwarki. Cebulowe knedle wzbogaca się także wędzonką lub białym serem. Być może będą wtedy jeszcze smaczniejsze, ale cebulowe są pierwsza klasa. 25.05.2014 00:01
Anna Huber: Barszcz z kiszonej sałaty

Anna Huber: Barszcz z kiszonej sałaty

To jedno z najbardziej niezwykłych dań, na jakie natrafiliśmy podczas warsztatów w Wyżnicy. Po raz pierwszy natrafiliśmy na zupę na kiszonej sałacie w Wojciechowie. Wiosną przyrządza się tam rewelacyjną młodą kapustę w śmietanie oraz duszone ćwiartki kapusty z kurkami. 25.05.2014 00:01
Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Zasmakuj w Wyżnicy

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Zasmakuj w Wyżnicy

Cóż może być piękniejszego wiosną, niż słodkie soczyste truskawki i świeże szparagi? Jeśli podamy do tego kieliszek domowego koniaku, to aż chce się żyć. Na kolejnych warsztatach "Zasmakuj w Tradycji, które odbyły się w Wyżnicy, tradycja połączyła się z nowoczesną, wykwintną kuchnią 24.05.2014 20:00
Zasmakuj w Tereszpolu

Zasmakuj w Tereszpolu

Wyprawa do Tereszpola to jak wyprawa na koniec świata. Po drodze mijamy wspaniały kościół św. Dominika w Turobinie, kapliczki niezwykłej urody i charakterystyczne karawaki. Cudowne krzyże z Hiszpanii. Kiedy dotrzecie na miejsce, spotkanie ze wspaniałymi lasami Puszczy Solskiej i wzgórzami Roztocza dostarczy nieziemskich przeżyć. Wtedy smaki okażą się tylko ziemskim deserem. Ale jakim! 19.05.2014 13:30
Wojciech Małek: Chałka

Wojciech Małek: Chałka

W Tereszynie brzmią echa kuchni żydowskiej. Chałka jest pulchna, smakowita, z charakterem. Idealna na kanapkę z dżemem, sprawdzi się do mleka, można podać ją także do gulaszu w sosie. Pycha. 18.05.2014 00:01
Janina Szewczuk: Reczczak tereszpolski

Janina Szewczuk: Reczczak tereszpolski

Na kolejnych przystankach warsztatów „Zasmakuj w Tradycji” pirogów gryczanych spotkaliśmy wiele. Ale ten, tereszpolski pachniał majerankiem i prawdziwą, wiejską świeżonką. Ach, jakże on był smakowity. 18.05.2014 00:01

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama