Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Tematyczne:

Kuchnia

Genowefa Zubała: Pomidory faszerowane borowikami

Genowefa Zubała: Pomidory faszerowane borowikami

To danie rozświetliło regionalny stół z Tereszpola kolorem, formą i aromatem. Złożenie świeżych pomidorów, grzybów i szynki było wyśmienite. 18.05.2014 00:01
Monika Zając: Marchewkowiec

Monika Zając: Marchewkowiec

Składniki: 5 łyżek mleka, 20 dag cukru, 0,5 kg mąki, 3/4 szklanki oleju, 5 marchewek, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, mały kawałek utartego imbiru lub sproszkowany imbir (na czubek łyżeczki), gałka muszkatołowa (na czubek łyżeczki), bakalie posiekane według uznania. 11.05.2014 16:00
Maria Włodarczyk: Napoleonka

Maria Włodarczyk: Napoleonka

Napoleon był w Motyczu, odpoczywał pod lipą. W całej gminie Konopnica jego pobyt to legenda. Czy lubił konopnickie napoleonki? Nie wiemy. Ale do dziś wypieka się tu napoleonki z przepysznym budyniowym nadzieniem. 11.05.2014 15:45
Reklama deweloper tbv
Lucyna Świderska: Placki ziemniaczane z kapustą i grzybami

Lucyna Świderska: Placki ziemniaczane z kapustą i grzybami

Zaskoczyły wszystkich. Zachwycały wyrafinowanym, borowikowym smakiem. Zostały podane z wiejską śmietaną i zieloną pietruszką. Ale są równie doskonałe z grzybowym sosem. 11.05.2014 15:30
Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Zasmakuj w Radawcu

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Zasmakuj w Radawcu

Fantastyczne placuszki z kapusty i ziemniaków, napoleonka na cześć Napoleona i wspaniały marchewkowiec to niektóre przeboje warsztatów "Zasmakuj w Tradycji, które odbyły się w Radawcu Dużym pod Lublinem 10.05.2014 00:01
Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Zasmakuj w Suchyni (przepisy)

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Zasmakuj w Suchyni (przepisy)

Wszystkiego mogłem się spodziewać. Z wyjątkiem tego, że na kulinarnej mapie województwa lubelskiego spotkam najprawdziwszą, podlaską kiszkę ziemniaczaną. Przysmak kultowy, jeszcze lepszy od sławnej babki ziemniaczanej z Supraśla czy Kruszynian 30.04.2014 14:00
Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Zasmakuj w Urzędowie

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Zasmakuj w Urzędowie

Genialne flaki po urzędowsku, które na głowę biją flaki z Piask, pieczone żeberka, piróg gryczany i zielone pierożki z mięsem, kapustą i pieczarkami to hity warsztatów "Zasmakuj w tradycji, które odbyły się w Urzędowie. 26.04.2014 19:00
Maria Bogucka: Cebularze przedmiejskie

Maria Bogucka: Cebularze przedmiejskie

Składniki na ciasto: 1,5 szklanki wody, 5 dag drożdży, 3 do 4 szklanek mąki (w zależności od tego ile się wgniecie), szczypta soli, 0,5 szklanki oleju, szczypta cukru. Na nadzienie: 3-4 cebule, 0,25 szklanki maku, 2 łyżki oleju, sól, jajko do posmarowania. 20.04.2014 17:00
Janina Woźnica: Czernięciński ser suszony

Janina Woźnica: Czernięciński ser suszony

Są sery korycińskie, sławne w całej Polsce. Na Lubelszczyźnie mamy nie gorsze sery zagrodowe – w tym sery czernięcińskie. To solone sery suszone. 20.04.2014 16:00
Ewa Woźnica: Karkówka w niedźwiedzim czosnku

Ewa Woźnica: Karkówka w niedźwiedzim czosnku

Przyrządzę ją na świąteczny obiad. Do tego zrobię sałatkę z niedźwiedziego czosnku, albo uduszę liście czosnku jak szpinak i dodam śmietany. 19.04.2014 19:30
Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Zasmakuj w Turobinie

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Zasmakuj w Turobinie

Przedmieścia Turobina to Cebularze, zresztą cebularze robi się tu od wieków. A w Kolonii Czernięcin Poduchowny Dariusz Woźnica uprawia czosnek niedźwiedzi. Jego żona Ewa przyrządzi na wielkanocny obiad karkówkę marynowaną w niezwykłym czosnku 19.04.2014 00:01
Zasmakuj w Wielkanocy. Poznaj potrawy z naszego regionu

Zasmakuj w Wielkanocy. Poznaj potrawy z naszego regionu

Żur postny ze śledziem, barszcz wilkołaski, kapuściarz i kartacze z Piotrkowa oraz rewelacyjna babka gotowana. Na wielkanocny obiad zupa gryczanka i babka gryczana z Gościeradowa. Chcemy Was namówić, żeby na świątecznym stole pojawiły się tradycyjne potrawy z naszego regionu. Zdrowe, tanie i smaczne. 12.04.2014 16:00

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama