Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Tematyczne:

Kuchnia

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Smak Borzechowa (przepisy)

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Smak Borzechowa (przepisy)

Pazibroda, borzechowski bigos i na deser puszyste racuchy. Do tego smaczna lemieszka, zapiekane kotlety i szewcoki. Ale smak Borzechowa to znacznie więcej. To smak historii i tradycji. 06.04.2014 12:00
Jak upiec w domu pyszną tartę francuską?

Jak upiec w domu pyszną tartę francuską?

Tarta to jeden z najbardziej znanych wypieków kuchni francuskiej. Podstawa to kruche ciasto, które może być słodkie lub słone. Na słodkie ciasto nakłada się jabłka, rabarbar, truskawki. Na słone: warzywa, mięso, grzyby. 30.03.2014 00:01
Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Trzydnicki smak (inspiracje, przepisy)

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Trzydnicki smak (inspiracje, przepisy)

Ziemiański pasztet z królika, karasie w marynacie i gotowana babka. To hity warsztatów kulinarnych "Zasmakuj w tradycji, które odbyły się w Woli Trzydnickiej. Mamy dla was przepisy z pierwszej ręki. 29.03.2014 17:30
Reklama deweloper tbv
Czas na wiosenne gotowanie

Czas na wiosenne gotowanie

Agnieszka Filiks, szefowa restauracji Siwy Dym w Celejowie i zdobywczyni "Złotej Łyżki Dziennika Wschodniego na wiosnę zdecydowanie zmienia kartę w restauracji i w domu. 23.03.2014 07:30
Jak przyrządzić smaczną pierś z kaczki?

Jak przyrządzić smaczną pierś z kaczki?

Zasłynął z kaczki podawanej z malinowym sosem. Jeden z najlepszych kucharzy lubelskich podawał ją na wiele sposobów. Od klasycznej kaczki z jabłkami, przez kaczkę w imbirze po kaczkę w pomarańczach. Ceni kuchnię opartą na lokalnych produktach, jak ognia unika gotowych przypraw. 22.03.2014 10:45
Jak przyrządzić ormiański kebab?

Jak przyrządzić ormiański kebab?

Od czasu do czasu nachodzi mnie nieodparta chęć na ormiański kebab. Nazywany także szisz kebabem, zostaje upieczony na żywym ogniu, zdjęty z patyka i zawinięty w cieniutki placek lawasz. Wraz z rozmaitymi dodatkami; najczęściej marynowanymi warzywami. Taki kebab, zrobiony ze świeżego mięsa, które miele się z cebulą, nijak nie przypomina kebabu, który znamy z licznych miejsc w Lublinie. 11.03.2014 20:00
XI Turniej Panien Apteczkowych. Zgłoś swoją nalewkę

XI Turniej Panien Apteczkowych. Zgłoś swoją nalewkę

W pierwszy dzień wiosny przyjadą do Lublina Panny Apteczkowe z całej Polski, żeby po raz jedenasty wymienić się przepisami i doświadczeniami w nastawianiu nalewek. A skoro wiosna, to podpowiadamy, jak zacząć nalewkowy sezon. 08.03.2014 19:00
Jak przygotować i podać deskę serów?

Jak przygotować i podać deskę serów?

Sery są modne; także w naszym regionie. Z jednej strony mamy do dyspozycji wspaniałe sery z kolekcji Old Poland z utytułowanym Bursztynem, który nie ustępuje najlepszym włoskim i francuskim serom. Z drugiej strony w naszym regionie powstają kolejne domowe serowarnie, gdzie powstają wybitne sery zagrodowe. Nic dziwnego, że w restauracjach coraz częściej spotkamy deskę serów. Na której zamiast serów z marketów i sieciówek pojawiają się sery z Radzynia czy Wąwolnicy i wybitne sery z Europy. 02.03.2014 20:00
Przepisy na potrawy ze śledzia

Przepisy na potrawy ze śledzia

Na śniadanie z kanapeczką, na kolację z wódeczką. Tak może być tylko w Ostatki. Od Środy Popielcowej śledź będzie rządził przez 40 dni. Choć jest symbolem postnej kuchni, to można z niego przyrządzić niebywale smaczne dania 02.03.2014 19:00
Jak przyrządzić chrupiącą golonkę?

Jak przyrządzić chrupiącą golonkę?

Choć golonkę podaje się w niemal każdej restauracji, to o dobrą coraz trudniej. 23.02.2014 12:15
Jak zrobić kotlet de Volaille?

Jak zrobić kotlet de Volaille?

To jedno z najsłynniejszych polskich dań, znawcy wywodzą ten smaczny kotlet drobiowy z kuchni francuskiej. Co ciekawe występuje w kuchni rosyjskiej i tam nazywany jest kotletem po kijowsku. Oryginalny de Volaille może mieć w środku tylko masło. Jeśli w środku poczujecie ser żółty, będzie to tylko marna podróba szlachetnego dania. 16.02.2014 12:00
Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Kultowe zakąski z PRL

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Kultowe zakąski z PRL

Pod malowniczą nazwą meduzy czy ostrygi kryły się w czasach PRL klimatyczne połączenia aperitifu z przystawką. Nóżki w galarecie, karp w śmietanie, tymbalik drobiowy to już klasyka. Ale lubelska ostryga w postaci surowego żółtka z pieprzem i maggi to przykład kulinarnej innowacji. Dziś przypominamy prawdziwe perły zakąsek i przystawek, które właśnie wracają do łask. 16.02.2014 10:00

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama