Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Wiadomości:

Magazyn

Doświadczenie zdobywał w wielu lubelskich restauracjach. Gotuje z uczuciem

Doświadczenie zdobywał w wielu lubelskich restauracjach. Gotuje z uczuciem

Con amore, czyli z uczuciem. Z miłością. Piotr Huszcz, szef kuchni w restauracji hotelu Piano w Lublinie nie ukrywa, że w gotowanie wkłada całe swoje serce. 05.03.2018 11:24
LuCreate, czyli design po lubelsku. Pracę znalazło tu kilkanaście osób

LuCreate, czyli design po lubelsku. Pracę znalazło tu kilkanaście osób

Można liczyć na kawę, ale nie jest to kawiarnia. Klasyczny coworking to też nie jest, bo wolne biurka do pracy już dawno się skończyły. Klaster też nie. Kolektyw? 04.03.2018 16:26
Żołnierze Wyklęci: Ślad na całe życie. Historia bitwy i pomnika

Żołnierze Wyklęci: Ślad na całe życie. Historia bitwy i pomnika

W 1946 roku Jan Syc miał 8 lat. Był świadkiem dramatycznej potyczki akowców z ubekami. Do dziś pamięta świst kul i krew rannego partyzanta. Po latach w miejscu bitwy ustawił pomnik – ku czci podkomendnych legendarnego „Zapory”. 04.03.2018 14:00
Reklama deweloper tbv
Z Lublina do Tokio. "Japonia i życie w tym mieście to niekończąca się historia"

Z Lublina do Tokio. "Japonia i życie w tym mieście to niekończąca się historia"

W rozmowie Japończycy zwracają się do siebie bardzo uprzejmie. Język japoński zawiera zwroty na kilku poziomach grzeczności. Pierwszym słowem jakiego nauczyłam się i którego najczęściej używam to „sumimasen”, co oznacza „przepraszam”. Rozmowa z Barbarą Sobiczewską z Lublina, która mieszka i pracuje w Tokio. 04.03.2018 11:52
Robię to, co kocham. Rozmowa z instruktorką, choreografem i tancerką UDS Cheerleaders

Robię to, co kocham. Rozmowa z instruktorką, choreografem i tancerką UDS Cheerleaders

Trzeba być wszechstronnym, bo na parkiecie łączymy elementy akrobatyki, klasyki czy jazzu. Jesteśmy ze sobą mocno zżyte, bo zespół musi działać jak jeden organizm. Tylko to pozwala nam stworzyć obraz, z którego widzowie są zadowoleni. Rozmowa z Barbarą Kuchtą, instruktorką, choreografem i tancerką UDS Cheerleaders. 04.03.2018 08:07
Gotowanie, żeglowanie i Gordon Ramsay. Sylwia Stachyra z Lublina w programie Top Chef

Gotowanie, żeglowanie i Gordon Ramsay. Sylwia Stachyra z Lublina w programie Top Chef

Rozmowa z Sylwią Stachyrą z Lublina, uczestniczką najnowszej edycji programu „Top Chef”, który od 7 marca, będzie można oglądać na antenie Polsatu 03.03.2018 18:28
Dzieje Puław: Spacerkiem po puławskim pałacu Tylmana z Gameren

Dzieje Puław: Spacerkiem po puławskim pałacu Tylmana z Gameren

Puławski pałac, zaprojektowany przez Tylmana z Gameren, składał się z dwóch głównych części, stanowiących łącznie zwartą całość: z budynku mieszkalnego i tarasu od strony skarpy. 03.03.2018 10:42
Stylistka fryzur z Lublina. Od politologii do włoskiego Vogue'a

Stylistka fryzur z Lublina. Od politologii do włoskiego Vogue'a

Decyzja o tym, żeby zacząć pracować jako fryzjer była bardzo spontaniczna. Podjęłam ją w ciągu jednego dnia. Rozmowa z Eweliną Duher-Kisiel, stylistką fryzur z Lublina, która pracowała przy sesji zdjęciowej opublikowanej m.in. przez włoskiego Vogue’a 03.03.2018 07:37
Żołnierze Wyklęci: Dwie godziny w ogniu pod Krężnicą Okrągłą

Żołnierze Wyklęci: Dwie godziny w ogniu pod Krężnicą Okrągłą

24 maja 1944 roku oddział Hieronima Dekutowskiego „Zapory” urządził pod Krężnicą Okrągłą zasadzkę na niemiecką kolumnę transportową. 02.03.2018 21:31
Nie byli aniołami, nie byli diabłami. P. Zychowicz o Żołnierzach Wyklętych

Nie byli aniołami, nie byli diabłami. P. Zychowicz o Żołnierzach Wyklętych

Jeżeli domagamy się szacunku dla naszego własnego cierpienia i naszych własnych ofiar, musimy okazywać szacunek cierpieniom innych. Nie godzę się na to, aby w imię „pięknej legendy” cenzurować dzieje ojczyste. Usuwać z nich to, co niewygodne. Z trudną prawdą musimy się zmierzyć, a nie usuwać ją z historii przy pomocy jakiejś patriotycznej gumki myszki - o książce „Skazy na pancerzach. Czarne karty epopei Żołnierzy Wyklętych” rozmawiamy z jej autorem, Piotrem Zychowiczem. 02.03.2018 13:21
„Ginę za to, co najgłębiej człowiek ukochać może”. Wciąż szukają pomordowanych na Zamku Lubelskim

„Ginę za to, co najgłębiej człowiek ukochać może”. Wciąż szukają pomordowanych na Zamku Lubelskim

Blisko 70 lat po zlikwidowaniu więzienia na Zamku Lubelskim wciąż trwają poszukiwania ciał ofiar zbrodni komunistycznych. Chodzi o żołnierzy Armii Krajowej i członków innych organizacji niepodległościowych. 01.03.2018 16:16
Mam smaka na ozorek, czyli co się jadało w PRL. Zdjęcia i przepisy

Mam smaka na ozorek, czyli co się jadało w PRL. Zdjęcia i przepisy

Kuchnia lat 50. i 60. była w Polsce prosta. Niektórzy twierdzą, że to przez Władysława Gomułkę, który był zwolennikiem prostoty w każdej dziedzinie życia. Sam był smakoszem kaszanki i podkreślał, że kiszona kapusta ma tyle kalorii i witamin, ile cytryny. To miał być dowód na to, że nie ma potrzeby importowania cytrusów do Polski. A Polacy pytali, jak kwaszoną kapustę wycisnąć do herbaty. 28.02.2018 21:18

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama