Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

18 stycznia 2025 r.
11:53

Bogracz pasterski, bigos myśliwski, a gulasz wojskowy

(fot. pixabay.com)

Za oknem śnieży i wieje, a my mamy dla was sprawdzone przepisy na rozgrzewające dania jednogarnkowe. Będziemy gotować na bogato.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Zaczynamy od bograczu. O tym smakowitym daniu wiele dobrego usłyszałem od Roberta Makłowicza, a gotuję go wedle wskazówek, zawartych w jego książce „Smak Węgier” wydanych przez Wydawnictwo Znak. A więc do książki zaglądamy i gotujemy.

Bogracz pasterski

Składniki: 80 dag wołowiny bez kości, 5 dag wędzonej słoniny, 2 duże cebule, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 2 świeże żółte lub zielone papryki, 1 duży pomidor, 2 ząbki czosnku, 3 marchewki, 2 pietruszki , 60 dag ziemniaków, 1 suszona papryczka czereśniowa, 1 łyżeczka kminku, sól, świeżo zmielony czarny pieprz.

Wykonanie: słoninę trzeba wytopić w żeliwnym garnku. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, lekko ją zezłocić. Zdjąć garnek z ognia (koniecznie), wsypać paprykę w proszku, wymieszać. Dorzucić wołowinę pokrojoną w drobną kostkę i dusić 2 minuty. Można dodać trochę wrzącej wody, żeby papryka się nie przypaliła – bo wtedy z bograczu klapa. Następnie trzeba podlać szklanką gorącej wody, wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojonego w ćwiartki pomidora, wyciśnięty czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Dusić na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlać wodą. Ale niewiele, bo mięso musi dusić się w tzw. krótkim sosie. Kiedy mięso zmięknie, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać wody, by gulasz miał konsystencję gęstej zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie, przyprawić solą i pieprzem. Podawać bogracz z białym pieczywem.

Borzechowski bigos

Składniki: 2,5 kg kapusty kiszonej, 2 marchewki, 15 dag śliwek suszonych (nie wędzonych), garść grzybów suszonych, 3 ząbki czosnku, 30 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 1 kg kiełbasy wędzonej, olej rzepakowy, przyprawy do smaku (3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzy, sól, kminek.

Wykonanie: kapustę kiszoną wypłukać, odcisnąć, zalać zimną wodą, dodać listek, ziele, pieprz, marchewki starte na tarce jarzynowej, śliwki i grzybki Gotować, aż wyparuje woda. Na patelnię wlać olej, dodać kilka całych śliwek. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na chrupiące skwareczki. Kiełbasę obrać ze skórki, obsmażyć, nie odlewać tłuszczu. Gdy kapusta jest miękka, dodać boczek i kiełbasę razem z tłuszczem, czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażony na oleju z drobno pokrojoną cebulą, przyprawy, wymieszać. Polać olejem (podgrzanym, aż utworzy się pianka). Zapiec w piekarniku. (Autor: Helena Szantyka)

Czulent po gorajsku

Składniki: 1 kg kaszy pęczak, 1 kg mięsa wołowego, cała główka czosnku, 0,5 kg cebuli, 1 kg fasoli czerwonej, 4 jajka, sól, pieprz, czerwona papryka, gęsi lub kaczy tłuszcz.

Wykonanie: pokrojoną cebulę podsmażyć w gęsim tłuszczu i odstawić na bok. Pokroić mięso w kostkę i oddzielnie obsmażyć. Na spodzie żaroodpornego naczynia ułożyć namoczoną wcześniej fasolę. Na fasoli mięso, na mięsie cebulę. Na samej górze główkę czosnku w całości. Potrawę posypać namoczonym pęczakiem i posolić. Na wierzchu ułożyć cztery surowe jaja w całości i podlać niewielką ilością wody. Przykryć i włożyć do piekarnika. Piec w niedużej temperaturze przez kilka godzin.

Fasolka po hiszpańsku

Składniki: 50 dag fasoli lub cieciorki, 20 dag cebuli, po 18 dag papryki czerwonej i zielonej, 6 ząbków polskiego czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryczki w proszku, 1,5-2l wywaru warzywnego, 50 dag karczku wieprzowego, 15 dag boczku, 15 dag chorizo lub polskiej kiełbasy), oliwa z oliwek, przecier pomidorowy.

Wykonanie: fasolę namoczyć w wodzie na 12 godzin. Do garnka wlać oliwę. Kiedy będzie gorąca, dodać karczek pokrojony w dużą kostkę. Smażyć chwilę i dodać czosnek pokrojony na drobniutkie plasterki oraz boczek i kiełbasę pokrojone na średniej wielkości kawałki.

Kiedy wszystko się podsmaży, dodać paprykę czerwoną, paprykę zieloną i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po 5 minutach posypać danie papryką w proszku, wymieszać, zalać przecierem pomidorowym. Na koniec wrzucić odsączoną fasolę, wymieszać, wlać wywar i gotować półtorej godziny, aż cieciorka będzie miękka. Doprawić solą do smaku i serwować. Możemy udekorować posiekaną natką pietruszki. (Autor: Ismael Hernandez)

Gulasz sojowy

Składniki: 1 opakowanie kostki sojowej, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 4 papryki, 1 cukinia, 1 seler, 2 marchewki, sos sojowy, oliwa, chili, pieprz, sól.

Wykonanie: kostkę sojową zalać wodą z sosem sojowym, podsmażyć na oliwie, dodać warzywa pokrojone w kostkę. Doprawić chili, pieprzem, posolić. Podawać z ziemniakami.

Gulasz sojowy podany z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym to smaczne, zdrowe i niedrogie.

Gulasz wojskowy

Składniki: 1 kg ziemniaków, 40 dag mięsa bez kości (wołowina, wieprzowina) 20 dag cebuli, 40 dag włoszczyzny, 1 opakowanie śmietany, olej, sól, papryka, 2 łyżki zielonej pietruszki.

Wykonanie: mięso pokroić jak na gulasz. Cebulę posiekać, razem z mięsem zrumienić na tłuszczu, przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem pół godziny.

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w grubą kostkę. Obrane warzywa w drobną. Razem z ziemniakami dodać do mięsa, posolić, wsypać sporo papryki i dusić powoli pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać śmietanę. Na talerzu posypać zieleniną.

Kociołek chłopski

Składniki: 1,5 kg łopatki, 1,5 kg grubej kiełbasy, kapusta włoska, papryka czerwona, pieczarki, koncentrat pomidorowy, pieprz, sól, zasmażka z mąki

Wykonanie: mięso pokroić i wrzucić do garnka z wodą. Dodać przyprawy, gotować na małym ogniu. Na koniec dodać poszatkowaną kapustę i pokrojoną paprykę. Dusić aż do miękkości. Dodać koncentrat, zaprawić zasmażką z mąki. Jak trzeba, doprawić na ostro czerwoną papryką. Podawać z kaszą, ziemniakami lub chlebem. (Autor: Krystyna Szymańska z Tomaszowic)

Myśliwski bigos na tęgi mróz

Składniki: pół kg kapusty kwaszonej, pól kg słodkiej, 1 kg mięs (pieczeni, kiełbasy myśliwskiej, zwyczajnej, boczku wędzonego, szynki) 5 suszonych prawdziwków, 2 cebule, 5 suszonych śliwek, pół szklanki wytrawnego wina, pieprz, jałowiec, sól, cukier.

Wykonanie: kapustę kwaszoną posiekać. Słodką poszatkować i sparzyć. Na boczku zasmażyć pokrojoną cebulę. Grzyby namoczyć. Dno garnka wyłożyć boczkiem, układać warstwami kapustę, grzyby i śliwki, kapustę, mięso, cebulę, kapustę. Wlać smak z grzybów. Doprawić solą, pieprzem, jałowcem. Pierwszego dnia dusić godzinę, drugiego 2, trzeciego 3, doprawiając winem i odrobiną cukru. Smacznego.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Papuga, wyroby z krokodyla - Straż Graniczna na posterunku gatunków chronionych
ZDJĘCIA
galeria

Papuga, wyroby z krokodyla - Straż Graniczna na posterunku gatunków chronionych

W ostatnim kwartale ubiegłego roku strażnicy graniczni udaremnili kilka prób przemytu rzeczy i zwierząt chronionych konwencją CITES. To m.in. żywa papuga, czy produkty ze skór zwierząt chronionych konwencją waszyngtońską.

Słoneczko, gdzie jesteś? Weekendowa prognoza pogody
film

Słoneczko, gdzie jesteś? Weekendowa prognoza pogody

Temperatury nie będą nas rozpieszczać, ale jest szansa na odrobinę słońca. Więcej o tym jaki czeka nas weekend w prognozie pogody prezentowanej przez Gabrielę Szewczyk.

Ze Śląskiem Wrocław do Puław przyjedzie były rozgrywający Azotów Kacper Adamski

Azoty Puławy powalczą o Final Four Orlen Pucharu Polski ze Śląskiem Wrocław

W ćwierćfinale Orlen Pucharu Polski przeciwnikiem Azotów Puławy będzie Śląsk Wrocław. Niedzielne spotkanie w hali przy ul. Lubelskiej rozpocznie się o godzinie 17.

Książeczka sanepidowska – co trzeba wiedzieć na jej temat?

Książeczka sanepidowska – co trzeba wiedzieć na jej temat?

Książeczka sanepidowska to oficjalny dokument, który jest niezbędny do pracy w wielu zawodach, w tym m. in. w profesjach związanych z gastronomią, medycyną i handlem. Nic więc dziwnego, że wiele osób zastanawia się, czym on jest, a także w jaki sposób można go uzyskać. W niniejszym artykule wyjaśnimy, czym dokładnie jest książeczka do celów sanitarno-epidemiologicznych, kiedy jest wymagana oraz jak najprościej i najszybciej można ją wyrobić.

Jak dbać o windy towarowe w Poznaniu, aby służyły przez lata?

Jak dbać o windy towarowe w Poznaniu, aby służyły przez lata?

Windy towarowe pełnią ważną funkcję w codziennej pracy wielu firm i budynków. Bez nich wykonywanie wielu zadań wymagałoby nakładów dodatkowej pracy, tym samym wydłużając jej czas. Warto więc je mieć, ale i właściwie o nie dbać. Czy wiesz, że odpowiednia konserwacja może wydłużyć ich żywotność nawet o połowę? Regularna troska o windy w Poznaniu to inwestycja, która procentuje brakiem niespodziewanych przestojów. Sprawdź poniżej, jak skutecznie dbać o windy, unikając zbędnych kosztów i problemów.

Pacjentami z oddziału chorób płuc zajmuje się obecnie w Zamojskim Szpitalu Niepublicznym trzech pulmonologów i lekarka bez specjalizacji

Lekarze złożyli wypowiedzenia. Co dalej z pulmonologią?

To tytułowe pytanie stawialiśmy już jesienią 2023 roku, gdy sytuacja była podobna. Wtedy ostatecznie kryzys udało się załagodzić. Teraz znów okazuje się, że wszyscy pulmonolodzy z Zamojskiego Szpitala Niepublicznego złożyli wypowiedzenia. Co stanie się z oddziałem?

Imprezy klubowe w weekend (7-8 lutego)
imprezy
7 lutego 2025, 18:00

Imprezy klubowe w weekend (7-8 lutego)

Lublin nie zwalnia tempa i nie zasypia. Czy czas dobry, czy czas zły, imprezuje przez cały czas. Tym bardziej teraz, gdy mamy karnawał. Specjalnie dla was przygotowaliśmy krótki informator o tym, gdzie są najlepsze imprezy w Lublinie.

Protest trwał ok. 1,5 godziny

Protest przed zakładami PZL Świdnik

Punktualnie o 7.30 dobrze ponad 100 pracowników PZL Świdnik wyszło na ulicę przed zakładem. Ludzie w ciszy krążyli po przejściach dla pieszych. Był to protest przeciwko zbyt niskiej propozycji podwyżek płac w tym roku, złożonej przez zarząd firmy. Związki zawodowe działające w PZL Świdnik zaproponowały wzrost o 8,5 proc., czyli tyle ile wyniosła indeksacja płacy minimalnej w 2025 roku.

Sergi Samper wraca do składu Motoru po pauzie za kartki

Motor Lublin kontra Korona Kielce. "ich pozycja w tabeli nie odzwierciedla poziomu drużyny"

Druga seria gier na wiosnę i drugi mecz Motoru Lublin z rywalem znajdującym się w strefie spadkowej. Tym razem piłkarze Mateusza Stolarskiego zmierzą się na wyjeździe z Koroną Kielce (niedziela, godz. 12.15). Transmisję będzie można obejrzeć na antenie Canal+ Sport 3.

Hybrydowe studia online na UWE – zadbaj o swój rozwój!

Hybrydowe studia online na UWE – zadbaj o swój rozwój!

Dbanie o rozwój, podnoszenie swoich kwalifikacji jest ważne w każdym wieku. Jest wiele sposobów, aby się kształcić i poszerzać swoje kompetencje. Jednym z nich są studia online RealTime, pozwalające na naukę w wygodnej formie. Dlaczego warto wybrać hybrydowe studia online? Na jakiej uczelni warto się kształcić?

Czy działania Trumpa doprowadzą do wojny handlowej? Co grozi Europie?
film

Czy działania Trumpa doprowadzą do wojny handlowej? Co grozi Europie?

W dzisiejszym programie Dzień Wschodzi prof. Wojciech Janicki z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej przeanalizuje obecną sytuację w polityce międzynarodowej, gdzie Donald Trump, prezydent Stanów Zjednoczonych rozpoczął swoją prezydenturę z przytupem i nakłada cła na coraz więcej krajów. Co grozi Unii Europejskiej wobec nowej polityków światowego mocarstwa? Jakie mogą być konsekwencje takiej polityki? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w dzisiejszej rozmowie.

W piątek przeciwnikiem Bogdanki LUK Lublin będzie brązowy medalista kraju PGE Projekt Warszawa

Mecz prawie na szczycie. Bogdanka LUK Lublin gra dzisiaj z PGE Projektem Warszawa

W najciekawszym spotkaniu 24. serii Bogdanka LUK Lublin zmierzy się z PGE Projektem Warszawa. Początek meczu w piątek o godzinie 20.30.

ZUS wprowadza nowości w rehabilitacji. Kto z niej skorzysta?

ZUS wprowadza nowości w rehabilitacji. Kto z niej skorzysta?

Zakład Ubezpieczeń Społecznych wprowadza kolejne udogodnienia dla osób wymagających rehabilitacji. Kiedy rusza program i co warto wiedzieć o nowych profilach rehabilitacji oferowanych przez ZUS?

Karolina Kuć (pierwsza z prawej) to uznana juniorka na polskiej scenie biegów 
narciarskich

Karolina Kuć z MULKS Grupa Oscar Tomaszów wystartuje dzisiaj w mistrzostwach świata juniorek

Karolina Kuć z MULKS Grupa Oscar Tomaszów w piątek znowu dostanie szansę występu na mistrzostwach świata juniorek w biegach narciarskich, które rozgrywane są we włoskim Schlipario.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Ogłoszenia

Najnowsze · Promowane
Różne -> Sprzedam

zawór

ZAMOŚĆ

86,00 zł

Różne -> Sprzedam

rurakom

ZAMOŚĆ

145,00 zł

Różne -> Sprzedam

pasek

ZAMOŚĆ

15,00 zł

Różne -> Sprzedam

rurakom

ZAMOŚĆ

155,00 zł

Różne -> Sprzedam

rurakom

ZAMOŚĆ

179,00 zł

Komunikaty