Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

24 grudnia 2021 r.
10:57

Karp, pierogi, barszcz. Przepisy najlepszych szefów kuchni

1 0 A A

Jean Bos, Piotr Huszcz, Kuba Piętowski zdradzają swoje świąteczne tajemnice w kuchni.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jean Bos, wieloletni nadworny kucharz króla Belgów

Wigilijny karp po królewsku

Składniki: 1,5 kg karpia, 1 cebula czerwona, 30 dag marynowanych borowików, 2 czerwone papryki, 10 śliwek wędzonych, sól, pieprz, cytryna, olej.

Wykonanie: karpia sprawić, umyć, skropić cytryną, natrze w środku solą i pieprzem. Nastawić piekarnik na 140 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłożyć papierem, ułożyć karpia, wstawić do piekarnika, piec 40 minut. W tym czasie pokroić grzyby i śliwki w paski, cebulę w piórka, paprykę w kostkę. Wymieszać z olejem, doprawić do smaku. Wyjąć karpia, obłożyć naszą mieszanką, wstawić na 10 minut do piekarnika.

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Składniki: Ciasto na pierogi: 1 kg dobrze przesianej mąki, woda, 1 łyżka oleju, sól. Na farsz: pół kg dobrej kapusty kiszonej, 15 dag świeżej posiekanej kapusty, 5 dag suszonych grzybów, 2 cebule, 2 łyżki oleju, biały pieprz. Na omastę: 2 cebule, 2 łyżki oleju.

Wykonanie: kapustę ugotować z grzybami (namoczonymi na noc) i olejem. Na oleju przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać odcedzoną kapustę i grzyby. Doprawić świeżo i grubo zmielonym pieprzem. Wystudzić i zmielić na grubym sitku. Z mąki, oleju, wody i soli wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie elastyczne i gładkie. Rozwałkować. Z pomocą szklanki wykroić okrągłe „placki”. Nakładać farsz, dokładnie zlepić brzegi i palcami wyrobić ozdobną falbankę.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę z łyżką oleju. Na wrzątek wrzucać po kilka pierogów. Mieszać łyżką, aby nie przywarły do dna i nie zlepiały się ze sobą. Gdy wypłyną na wierzch odczekać minutę i wykładać na przelane zimną wodą talerze. Podawać z cebulką przesmażoną na oleju.

Piotr Huszcz, szef niezależny, doradca kulinarny

Barszcz wigilijny

Składniki: 1 duży burak, 0.5 litra zakwasu buraczanego, 1 marchewka, 1 pietruszka, pół selera, 1 cebula, 6 ząbków czosnku, pół szklanki białej fasolki, 5 dag suszonych jabłek, 5 dag suszonych śliwek, 5 dag suszonych borowików, majeranek, sól, pieprz, cukier, olej.

Wykonanie: Namoczyć fasolę, osobno namoczyć grzyby. Warzywa pokroić julienne (długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm). Cebulę przesmażyć na oleju. Fasolę zalać wodą, gotować 10 minut, dodać warzywa, czosnek i pokrojone grzyby, wodę spod grzybów, suszone owoce. Gotować do miękkości. Wlać zakwas, gotować 10 minut, doprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami

Składniki: 40 dag kaszy gryczanej, 1 główka kapusty, 10 dag suszonych grzybów, 3 łyżki natki pietruszki, sól, pieprz, Na sos: kostka grzybowa, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, sól, pieprz.

Wykonanie: grzyby namoczyć na noc. Nazajutrz ugotować do miękkości. Kapustę sparzyć, rozdzielić liście. Kaszę ugotować na półsypko i wstawić do piekarnika. Następnie wymieszać z drobno pokrojonymi grzybami i natką. Doprawić solą i pieprzem. Farsz układać na liściach kapusty i zwijać gołąbki. Na dnie rondla ułożyć pozostałe liście kapusty.

Kostkę grzybową rozprowadzić wodą spod gotowania grzybów i podlać gołąbki. Doprawić drobno posiekanym czosnkiem i cebulą, solą i pieprzem, dodać listek laurowy. Dusić pod przykryciem.

Groch z kapustą i grzybami

Składniki: po równej części łuskanego grochu i kiszonej kapusty, 2 cebule, sól, 5 dag suszonych grzybów, olej, kminek, pieprz.

Wykonanie: groch namoczyć przez całą noc z dodatkiem kminku. Oddzielnie namoczyć grzyby. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. W osobnym garnku ugotować kiszoną kapustę. Połączyć kapustę z rozgotowanym grochem. Doprawić solą z pieprzem. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę i posiekane grzyby i podlać kapustę z grochem na półmisku.

Kutia

Składniki: 20 dag pszenicy, 10 dag rodzynek królewskich, 10 dag orzechów włoskich łupanych, 10 dag orzechów nerkowca, 40 dag maku, 15 dag moreli kandyzowanych, 4 duże łyżki miodu, 1 pomarańcza, 50 ml rumu.

Wykonanie: pszenicę i mak (osobno) zalać wodą i moczyć całą noc. Pszenicę ugotować do miękkości na wolnym ogniu. Mak gotować do momentu puszczenia mleczka z ziarenek. W makutrze utrzeć mak. Rodzynki i morele sparzyć wrzątkiem i odcedzić. Orzechy pokroić. Gorącą pszenicę połączyć z makiem, bakaliami, miodem, rumem oraz pozbawioną białej osłonki, pokrojoną pomarańczą.

Lwowskie pierogi z makiem

Składniki: 10 dag maku, 1 szklanka mleka, po 1 łyżce masła, miodu, rodzynek, 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich (lub migdałów), skórka pomarańczowa.

Wykonanie: mak namoczyć, opłukać, odcedzić, zalać gorącym mlekiem, gotować około 30 minut na małym ogniu. Odcedzić, ostudzić. Zmielić z cukrem w maszynce. W rondelku roztopić masło, dodać mak, miód, pokrojone rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową. Pogotować 2-3 minuty.

Do wystudzonego farszu dodać żółtko, wymieszać i lepić pierożki. Ciasto na pierogi zrobić wg uznania. Podawać na gorąco z wody, polewać śmietaną z cukrem, z cynamonem.

Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 PI ER

Strudel ziemniaczany z grzybami w sosie piernikowym

Składniki: 30 dag pieczarek, 50 dag ziemniaków, 1 cebula, 20 dag mąki, 1 jajko, sól i pieprz, olej. Na sos: pół litra kompotu z suszu, 20 śliwek wędzonych, 5 dag czekolady, 10 dag piernika.

Wykonanie: przesmażyć pieczarki z cebulą, doprawić solą i pieprzem. Ugotować ziemniaki, wystudzić, zetrzeć na tarce, dodać mąkę, jajko, wyrobić ciasto, rozwałkować. Rozłożyć farsz, zwinąć, jak roladę. Posmarować jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, piec 15 minut. Podgrzać kompot z suszu, dodać czekoladę i piernik, zblendować. Dodać posiekane śliwki, podgrzewać kilka minut. Strudel poporcjować, polać sosem.

Skomentuj i udostępnij na Facebooku
e-Wydanie

Komentarze 0

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.
Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Bon Turystyczny. Ważny tylko do… Coraz mniej czasu na wykorzystanie tych pieniędzy

Bon Turystyczny. Ważny tylko do… Coraz mniej czasu na wykorzystanie tych pieniędzy

Mieszkańcy województwa lubelskiego mogą wykorzystać jeszcze ponad 47 milionów złotych. Jeżeli ktoś jeszcze nie skorzystał z Bonu Turystycznego, to musi się pośpieszyć.

Spotkanie wokół książki "Moja znikająca połowa" w Bibliotece Azyl
7 lutego 2023, 17:00

Spotkanie wokół książki "Moja znikająca połowa" w Bibliotece Azyl

Biblioteka Azyl (Galeria Labirynt Plaza, ul. Lipowa 13) zaprasza na kolejne spotkanie z cyklu "Q-booxs". 7 lutego o godz. 17 uczestnicy porozmawiają o książce "Moja znikająca połowa" Brit Bennett.

Łuków. Będzie więcej linii autobusowych? To zależy od śmieci

Łuków. Będzie więcej linii autobusowych? To zależy od śmieci

W Łukowie działa bezpłatna komunikacja. Teraz mieszkańcy dopytują jednak, czy planowane są nowe linie autobusowe.

Zainspiruj się Avril Lavigne i na nowo odkryj bojówki damskie! Jak nosimy je w 2023 roku?

Zainspiruj się Avril Lavigne i na nowo odkryj bojówki damskie! Jak nosimy je w 2023 roku?

Bojówki damskie – czy pamiętasz ten przebojowy trend z początku XXI wieku? Każda dziewczyna miała parę takich spodni w szafie. Skąd wziął się ten fason wtedy i jak wygląda teraz? Sprawdź!

Przyczepy gastronomiczne - oryginalne i przemyślane rozwiązania dla gastronomii

Przyczepy gastronomiczne - oryginalne i przemyślane rozwiązania dla gastronomii

Gastronomia w ostatnim czasie przechodzi wiele nowych rewolucji, a właściciele restauracji, cukierni i innych lokali gastronomicznych stają przed różnymi wyzwaniami. Wielu z nich musi na nowo zdefiniować swój biznes i obmyślić nowy plan działania. Przyczepy gastronomiczne dają restauratorom nowe możliwości.

Szymon Ładniak został zawodnikiem prestiżowej serii Ferrari Challenge Europe

Szymon Ładniak został zawodnikiem prestiżowej serii Ferrari Challenge Europe

Zaproszenie do startów w serii Ferrari Challenge Europe pokazuje tylko, jak wielkie sukcesy w poprzednim sezonie osiągnął Szymon Ładniak. Przypomnijmy, że w serii ADAC TCR Germany był najlepszy w kategorii juniorów, a w klasyfikacji generalnej zajął trzecie miejsce.

The Crew Motorfest: Hawaje i Lamborghini dla każdego (wideo)
film

The Crew Motorfest: Hawaje i Lamborghini dla każdego (wideo)

Wyścigi uliczne w Honolulu i piękne plaże za oknem sportowych samochodów. W The Crew Motorfest zagramy jeszcze w tym roku.

Idealna bluza damska

Idealna bluza damska

Jaka powinna być idealna bluza damska? W zależności od gustu: rozpinana lub bez zamka, długa lub krótsza, ocieplana lub bez polaru. Wszystko zależy od pory roku i naszych wymagań oraz zainteresowań. Także od mody. Warto bowiem tego lata i wiosny celować w pastelowe kolory, gdyż będą one modne. Nadchodzące lato będzie kolorowe i energiczne, zatem celujmy w takie bluzy. A które są lepsze: rozpinane czy wciągane? Sprawdźmy zalety wymienionych.

Wycinka lasu w Kraśniku trafi do Sejmu. Poseł KO mówi o cięciu dla pieniędzy
Tylko u nas

Wycinka lasu w Kraśniku trafi do Sejmu. Poseł KO mówi o cięciu dla pieniędzy

Chce mi się płakać, jak wchodzę do lasu. Te stosy ściętych pni ściskają mi serce – mówi Milena Kozak-Chrzanowska, obrończyni lasu w Kraśniku.

Kusmi Tea - Ekskluzywne herbaty

Kusmi Tea - Ekskluzywne herbaty

Kusmi Tea to ekskluzywne herbaty, które zadowolą nawet najbardziej wymagających klientów. W ofercie znajdziesz wiele ich rodzai od czarnej herbaty po białe, green tea, rooibos oraz infuzje. Jaką wybierzesz?

W Domu Kultury LSM pojawią się barwne krawaty
8 lutego 2023, 17:00

W Domu Kultury LSM pojawią się barwne krawaty

Pochodzące z kolekcji Kazimierza Witka krawaty będzie można podziwiać w Domu Kultury LSM (ul. Wallenroda 4a). Otwarcie wystawy nastąpi 8 lutego o godz. 17.

Matura 2023. Duże zmiany na egzaminie. Będzie trudniej, czy łatwiej?

Matura 2023. Duże zmiany na egzaminie. Będzie trudniej, czy łatwiej?

W maju absolwenci liceów ogólnokształcących po raz pierwszy zdawać będą tzw. nową maturę, o której mówi się, że będzie dużo trudniejsza od poprzedniczki. Ministerstwo Edukacji uspakaja, że wymagania będą dostosowane do poziomu licealistów, którzy w związku ze zdalnym nauczaniem przyswoili znacznie mniej wiedzy niż ich koledzy z młodszych roczników.

Pieniądze z 500 plus. Od dziś można składać wnioski

Pieniądze z 500 plus. Od dziś można składać wnioski

W środę ,1 lutego, ZUS zaczął przyjmować wnioski o świadczenie wychowawcze 500 plus na nowy okres. Jak złożyć wniosek?

KS Cisowianka Drzewce imponuje formą na początku okresu przygotowawczego

KS Cisowianka Drzewce imponuje formą na początku okresu przygotowawczego

Przygotowania do startu rundy wiosennej lubelskiej klasy okręgowej powoli się rozkręcają, a zespoły rozgrywają już pierwsze sparingi. Na pierwszy plan wysuwa się triumf KS Cisowianka Drzewce

Radzyń Podlaski: Ukarano urzędników, a teraz ratusz chwali przycięcie topoli

Radzyń Podlaski: Ukarano urzędników, a teraz ratusz chwali przycięcie topoli

Sprawa ogołoconych topoli na miejskim targowisku wywołała w ubiegłym roku internetową burzę. Teraz, urzędnicy z radzyńskiego ratusza przekonują, że drzewa mają się świetnie.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium