Tatarski smak: Cebulniki
To małe pierożki surowym farszem mięsnym pieczone na blasze. Tak jak w przypadku innych przysmaków tatarskich do farszu zawsze używa się surowego mięsa.
- 06.08.2010 10:33
Składniki:
Na ciasto: 1 kg mąki, 1 całe jajko, 1 żółtko, 2 łyżeczki sody, 2 szklanki ciepłego mleka, 1 kostka masła, sól.
Na farsz: 1 kg surowego siekanego mięsa: wołowiny, baraniny lub cielęciny, 4 posiekane cebule, sól, pieprz.
Wykonanie:
Posiekane mięso wymieszać z cebulą, dobrze wymieszać, doprawić do smaku.
Mąkę przesiać do miski. Do mleka wsypać sodę, wymieszać, przelać do mąki. Dodać jajko, sól, masło i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na części. Z każdej części zrobić wałeczek i pokroić go tak jak na kluski. Zrobić kuleczki, rozwałkować je, ale niezbyt cienko (raczej grubo). Nałożyć farsz i zlepić tak jak pierogi.
Blachę nasmarować masłem, ułożyć na niej cebulniki. Piec około 40 minut w temp. 180-200 stopni Celsjusza, aż będą rumiane.
To wspólny projekt Dziennika Wschodniego i Województwa Lubelskiego. Pokazujemy, jak w kuchni Lubelszczyzny splatają się smaki różnych kultur i narodów.
Reklama













Komentarze