Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Pieczony udziec z sarny

Dziczyzna coraz śmielej wkracza do restauracji i domów na Lubelszczyźnie. Wielkim zwolennikiem kuchni myśliwskiej na Lubelszczyźnie był król Władysław Jagiełlo.
Składniki: 1-1,5 kg sarniny z udźca, słonina wędzona, smalec do smażenia, wino czerwone wytrawne. Na marynatę: 2 szklanki wody, 1 szklanka octu winnego, cebula pokrojona w talarki, 3-4 zmiażdżone ziarna jałowca, 2 liście laurowe, ząbek czosnku. Wykonanie: Wszystkie składniki marynaty zagotować i ostudzić. Zimną marynatą zalać mięso i odstawić na 3 dni w chłodne miejsce. Raz na dobę mięso odwrócić. Po 3 dniach wyjąć mięso z zalewy, osuszyć w papierowym ręczniku. Naciąć ostrym nożem i włożyć paski wędzonej słoniny w kształcie klina. Naszpikowane słoniną mięso obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do brytfanki, polać tłuszczem ze smażenia i połową szklanki czerwonego wina. Wstawić do gorącego piekarnika na około 1,5 godz. W trakcie pieczenia, co jakiś czas podlewać mięso sosem. Po upieczeniu pokroić w plastry w poprzek włókien i ułożyć na półmisku. Polać sosem z pieczenia. Podawać z frytkami i surówką z czerwonej kapusty lub z sałatą.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama