Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Przepisy na Wielkanoc. Sandacz w sosie chrzanowo-jajecznym podany na kaszy gryczanej z listkami botwinki i ćwikłą

Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne.
Składniki: 800 g sandacza (filet), 150 g kaszy gryczanej, 100 g masła, 50 g liści botwinki, 40 g ćwikły, 60 g chrzanu, 4 jajka, śmietana kwaśna 18% (100 g) i 200 ml bulionu rybnego.

Wykonanie: rybę porcjujemy na kawałki o wadze 200 g, doprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na złoty kolor od strony skóry. Na maśle po smażeniu ryby dusimy chrzan i obrane jaja krojone w kosteczkę. Dodajemy rybny wywar, odparowujemy i dodajemy kwaśną śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i redukujemy do odpowiedniej gęstości. Kaszę gotujemy na sypko, dodajemy masło i ćwikłę oraz liście botwiny. W naczyniu do zapiekania układamy kaszę, na niej rybę, polewamy sosem i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Serwujemy gorące.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama