Składniki: 800 g sandacza (filet), 150 g kaszy gryczanej, 100 g masła, 50 g liści botwinki, 40 g ćwikły, 60 g chrzanu, 4 jajka, śmietana kwaśna 18% (100 g) i 200 ml bulionu rybnego.
Wykonanie: rybę porcjujemy na kawałki o wadze 200 g, doprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na złoty kolor od strony skóry. Na maśle po smażeniu ryby dusimy chrzan i obrane jaja krojone w kosteczkę. Dodajemy rybny wywar, odparowujemy i dodajemy kwaśną śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i redukujemy do odpowiedniej gęstości. Kaszę gotujemy na sypko, dodajemy masło i ćwikłę oraz liście botwiny. W naczyniu do zapiekania układamy kaszę, na niej rybę, polewamy sosem i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Serwujemy gorące.
Przepisy na Wielkanoc. Sandacz w sosie chrzanowo-jajecznym podany na kaszy gryczanej z listkami botwinki i ćwikłą
Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne.
- 03.04.2015 12:00
Reklama













Komentarze