Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Przepisy Czytelników Dziennika. Jak zrobić wielkanocny żurek?

Podajemy prosty przepis na wielkanocny żurek
Przepisy Czytelników Dziennika. Jak zrobić wielkanocny żurek?
Przepisy Czytelników: Edyta Szast z Zamościa

Składniki: szklanka wywaru z szynki, 1 szklanka wywaru z białej kiełbasy, 15 dag wędzonego boczku, 15 dag wiejskiej kiełbasy, włoszczyzna (bez kapusty), 1 łyżka oleju, 2 duże cebule, 6 ząbków czosnku, 6 suszonych prawdziwków, 1 butelka zakwasu, majeranek, pieprz, sól, świeży korzeń chrzanu.

Wykonanie: na wywarze z szynki i białej kiełbasy ugotować włoszczyznę. Przecedzić wywar. Uprzednio namoczone grzyby pokroić. Na patelni zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać pokrojony boczek i kiełbasę. Podsmażyć. Dodać do wywaru razem z grzybami. Wlać biały barszcz z butelki, zagotować. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem. Na sam koniec zastrugać świeżego chrzanu. Podawać z połówkami jajek.


Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama