Składniki: górka cielęca z kością (2 kilogramy), pół kilograma włoszczyzny, pół kilograma podgrzybków, sól, pieprz do smaku, liść laurowy i ziele angielskie, gałka muszkatołowa, cynamon, 3 jajka i 50 g masła.
Wykonanie: mięso pieczemy z warzywami i przyprawami, następnie dusimy je zalewając bulionem cielęcym, do miękkości. Lekko ciepłe mięso mielimy na maszynce dwukrotnie, na gładką masę wraz z warzywami. Dodajemy smażone na maśle podgrzybki, jaja i wywar z duszenia mięsa. Dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i odrobiną cynamonu, pieczemy w blasze wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Temperatura 160 stopni przez czas 45 minut z termoobiegiem.
Reklama
Przepisy na Wielkanoc. Pasztet cielęcy z grzybami
Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne.
- 03.04.2015 10:00
Reklama













Komentarze