Składniki: 4 piersi z kaczki, olej, sól, pieprz, 2 łyżki suszonej żurwiny, masło, kieliszek czerwonego wina, łyżeczka octu balsamicznego. Na marynatę: oliwa, czerwone wino na smak, zioła prowansalskie.
Wykonanie: piersi naciąć od strony skóry, natrzeć solą z pieprzem, włożyć do marynaty.
Usmażyć na ostrym ogniu, aż wytopi się z nich tłuszcz. Obrócić na drugą stronę, krótko podsmażyć, nakryć i dusić do miękkości. Mięso wyłożyć na gorący półmisek. Na tłuszcz spod smażenia wrzucić żurawiny, dodać wino, zioła. Odparować, doprawić balsamico. Polać piersi sosem.
Reklama
Przepisy na Wielkanoc. Kaczka z żurawiną
Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne.
- 03.04.2015 09:00
Reklama













Komentarze