Wykonanie: nastawiamy w garnku 3 litry wody. Dodajemy obrane warzywa, listek laurowy, ziele angielskie, nie solimy. Mięso wrzucamy na wrzątek, by nie straciło wartości smakowych. Gotujemy do miękkości, nie soląc.
Pokrzywy płuczemy, oddzielamy listki. Dusimy na łyżce masła, dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze przez 15 minut, by pokrzywa zmiękła. Dodajemy odrobinę wywaru z mięsa i blenderujemy na gładką masę.
Miękkie mięso wyjmujemy z wywaru, dodajemy pokrzywę i doprowadzamy do wrzenia, chwilę gotujemy. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Wlewamy pozostałą śmietanę, zagotowujemy. Tak przygotowaną zupę serwujemy z mięsem pokrojonym w mniejsze kawałki i ziemniakiem ugotowanym osobno, pokrojonym na ćwiartki.
Kilka listków pokrzywy smażymy w patelni na głębokim oleju, by udekorować zupę na talerzach.
Wiosenna zupa pokrzywowa. Przepis
Składniki: dobry pęczek pokrzyw młodych, 150 ml śmietany 30%, 400 gr goleni wołowej, 2 marchewki średnie, 2 pietruszki średnie, 0,5 selera średniego 4 ziemniaki młode, listek, ziele, sól pieprz.
- 14.04.2015 08:00
Reklama













Komentarze