Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Wiosenna zupa pokrzywowa. Przepis

Składniki: dobry pęczek pokrzyw młodych, 150 ml śmietany 30%, 400 gr goleni wołowej, 2 marchewki średnie, 2 pietruszki średnie, 0,5 selera średniego 4 ziemniaki młode, listek, ziele, sól pieprz.
Wykonanie: nastawiamy w garnku 3 litry wody. Dodajemy obrane warzywa, listek laurowy, ziele angielskie, nie solimy. Mięso wrzucamy na wrzątek, by nie straciło wartości smakowych. Gotujemy do miękkości, nie soląc.

Pokrzywy płuczemy, oddzielamy listki. Dusimy na łyżce masła, dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze przez 15 minut, by pokrzywa zmiękła. Dodajemy odrobinę wywaru z mięsa i blenderujemy na gładką masę.

Miękkie mięso wyjmujemy z wywaru, dodajemy pokrzywę i doprowadzamy do wrzenia, chwilę gotujemy. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Wlewamy pozostałą śmietanę, zagotowujemy. Tak przygotowaną zupę serwujemy z mięsem pokrojonym w mniejsze kawałki i ziemniakiem ugotowanym osobno, pokrojonym na ćwiartki.

Kilka listków pokrzywy smażymy w patelni na głębokim oleju, by udekorować zupę na talerzach.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama