Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Wiosenny smak

Lubicie gotować na parze. Dostaliśmy rekordową ilość przepisów. Oto wybrane propozycje, które pozwolą wam poczuć wiosnę w kuchni.
Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Wiosenny smak
Ugotowane na parze mięso możecie wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię grillową (Maciej Kaczanowski)
Pulpety cielęce gotowane na parze to świetne jedzenie dla dzieci i dla dorosłych. Zaczynamy zabawę od bardzo dietetycznego – ale też bardzo dobrego – posiłku. Składniki: 50 dag mielonej cielęciny, 1 jajko, 4 łyżki dowolnych kiełków, łyżka posiekanej natki, łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz ziołowy, łyżka ziaren sezamu. Wykonanie: mięso wyrobić z jajkiem, kiełkami, natką, koperkiem. Doprawić solą i pieprzem. Formować małe pulpety. Obtaczać w sezamie. Gotować na parze 20-30 minut. Podawać z ryżem na sypko i gotowanymi warzywami na parze. Faszerowana pierś kurczaka Składniki: podwójna pierś z kurczaka, opakowanie szpinaku, opakowanie sera feta, 1 mały śmietankowy serek topiony, 2 średnie marchewki, brokuły ok.10 różyczek, pół niewielkiej cukinii oraz podobna ilość dyni, kasza kuskus – pół opakowania. Przyprawy: wg uznania tymianek, estragon, oreagano, pieprz czarny, czosnek granulowany, koperek, kurkuma, oliwa z oliwek Wykonanie: marynujemy pierś w oliwie z oliwek z dodatkiem oregano. Pierś nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem ze szpinaku i sera feta. Farsz: na patelni w małej ilości oliwy z oliwek podsmażamy czerwoną cebulkę, dodajemy szpinak, ser feta oraz mały śmietankowy serek topiony. Przyprawiamy czosnkiem granulowanym i pieprzem. Przygotowaną pierś kładziemy na najniższym poziomie parowaru. Czas gotowania na parze 20 minut. Przygotowujemy warzywa, tj. brokuły, kawałki marchewki, cukinii i dyni. Przyprawiamy ulubionymi ziołami: koperkiem, bazylią i tymiankem. Warzywa zajmują środkowy poziom parowaru. Gotujemy na parze aż zmiękną. Kaszę skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy estragonem i kurkumą. Kasza na najwyższym poziomie w parowarze. W łatwy i szybki sposób mamy pięknie prezentujące się danie, pełne aromatów i smaków. Fenkułowe łódeczki z łososiem i warzywami Składniki: koper włoski, surowy łosoś 1 porcja, jogurt grecki, ząbek czosnku, koperek, suszone pomidory, ziemniaki (młode pasują najlepiej), marchewka, miód, cytryna, musztarda, oliwa z oliwek, pieprz, sól. Wykonanie: łososia umyć pod zimną wodą i upewnić się, że nie zawiera ości. Nie filetować. Przygotować glazurę z łyżeczki miodu, połowy łyżeczki musztardy i 2 łyżeczek soku z cytryny. Połączyć składniki w jednolity sos i pokryć nim łososia jedynie od strony mięsa. Ułożyć w naczyniu parowym skórą do dołu. Wierzch posypać szczyptą soli oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Koper włoski rozdzielić na \"łódeczki” i umyć. Marchewki umyć, obrać, jeśli są duże przekroić na pół tak, by zmieściły się w naczyniu a następnie połowy przekroić wzdłuż. Ziemniaki obrać, jeśli są to ziemniaki młode wystarczy je tylko umyć i oczyścić. Marchewkę oraz ziemniaki ułożyć w naczyniu razem, a łódeczki z kopru włoskiego osobno. Rozpocząć gotowanie. W międzyczasie przygotować sos jogurtowy. Kilka łyczek jogurtu greckiego połączyć z wyciśniętym ząbkiem czosnku, drobno posiekanym koperkiem, odrobiną soli i pieprzu oraz łyżeczką soku z cytryny. Kilka suszonych pomidorów drobno pokroić i dodać do jogurtu. Wyjąć z naczynia łososia i delikatnie oddzielić mięso od skóry. Ostrożnie, lecz sprawnie połączyć z sosem jogurtowym, by mięso nie rozdrobniło się za bardzo. (Trzeba pamiętać, że łosoś będzie bardzo gorący, ale też takiego chcemy zjeść, więc sos nie musi pokrywać go z każdej strony, równie dobrze możemy rozdrobnić łososia i polać go sosem bez mieszania). Na talerzu wyłożyć ziemniaczki z marchewką oraz łódeczki kopru włoskiego. Napełnić je połączonym uprzednio z sosem jogurtowym łososiem. Ziemniaki i marchewkę skropić oliwą z oliwek, posolić do smaku. Całość można posypać pietruszką, koperkiem lub drobnym szczypiorkiem. W wolnym miejscu na talerzu opcjonalnie można dodać łyżkę sosu jogurtowego. Smacznego! Ryba w sosie pomarańczowym Składniki: 600 g filetów dorsza, 600 g kopru włoskiego, 6 dymek, łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki soli, szczypta białego pieprzu, kostka bulionu. Sos: 4 pomarańcze, 10 g cukru, 10 g mąki ziemniaczanej, 20 g półwytrawnego sherry, 100 g soku z pomarańczy, 100 g kwaśnej śmietany. Wykonanie: koper włoski i cebulę pokroić w plasterki. Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem. Ułożyć na koprze i razem z cebulą umieścić w parowarze na 20 minut. Do wody dodać kostkę bulionową. Obrane pomarańcze zmiksować. Mąkę wymieszać z sherry, sokiem pomarańczowym, śmietaną, cukrem. Sos zagotować, dodać mąkę, chwilę gotować. Otrzymanym sosem polać rybę i warzywa. Podczas gotowania ryby możemy ugotować ziemniaki.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama