Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Przepisy wielkanocne: Co na śniadanie, co na obiad? Inspiracje szefowej kuchni

Rozmowa z Agnieszką Filiks, szefową kuchni i właścicielką Willi Filiks w Nałęczowie.
Przepisy wielkanocne: Co na śniadanie, co na obiad? Inspiracje szefowej kuchni
Agnieszka Filiks

• Święta Wielkanocne to?

– Wiosenny, radosny czas. Koniec postu. Radość Zmartwychwstania. Czas, kiedy chce się żyć. Gotować dla innych.

• Jak w tym zapędzonym czasie, ferworze sprzątania i zakupów zwolnić, mieć czas na święta „bez napinki”?

– Jak to jak. Siąść i się zapytać siebie: Co jest ważne i kto tu jest ważny? Porządki czy rodzina? Zakupy czy przeżycie duchowego wymiaru świąt. Za koszyczkiem, jajkami i zajączkami stoi historia Jezusa. Każdy po swojemu ją rozumie. Moja babcia nam powtarzała, że jak z Panem Bogiem nam po drodze, to i w życiu się darzy.

• Czy szefowa kuchni i właścicielka restauracji zleca przygotowanie śniadania i obiadu załodze?

– Nigdy w życiu. I do restauracji i do domu sama marynuję i wędzę, sama piekę i tak dalej.

• Co zjecie z rodziną na śniadaniu wielkanocnym?

– Obowiązkowo biały barszcz z białą kiełbasą. Na półmisku będą wędzone żeberka i swojska kiełbasa, do tego osobiście tarty chrzan.

• A jajka?

– Od zielononóżki. Z solą i pieprzem. Najlepsze. Polecam czarną sól, daje jajkom niezwykły aromat. Oraz obowiązkowo klasyczne jajka faszerowane w skorupkach. Tak, jak robiła mama i babcia. Zróbcie koniecznie.

• Ciasta?

– Robię ukochane mazurki. Mężowi piekę porządną babę. A, że lubi pachnącą i soczystą, dodaję do mąki odrobinę majonezu. Taka sztuczka. Polecam.

• Co będzie na obiad w pierwszy dzień świąt?

– Najpierw polski rosół. Każdemu na talerz dam po 3 małe pielmieni z mięsem i zaleję mocnym rosołem. Rosół jest lekarstwem. Także na przejedzenie. Na drugie podam królika w śmietanie. To rodzinna tradycja. Polecam to danie na święta, tuszki są w sklepach, mięso jest delikatne i chude. Do tego kasza jęczmienna z grzybami.

• A drugi dzień?

– Będzie lżej. Zupa krem z cukinii, którą wszyscy bardzo lubią. No i indyk, który ma bardzo świąteczny smak.

• Jak go podać?

– Żeby nie tracić czasu, kupię golonki z indyka, chude i bardzo smaczne. Do każdej włożę białą kiełbasę, cebulę, upiekę, poleję sosem z pieczenia. Opiekane ziemniaki w ziołach, dobre buraczki i gotowe.

• Co do picia?

– Klasyczny kompot i lemoniady na bazie mineralnej, cytryn, wiosennych kwiatów i ziół. Na okrągło.

>>> Zobacz więcej: Przepisy na Wielkanoc

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama