Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Kupiłeś ser żółty? Sprawdź numer partii. Wykryto w nim bakterie

Główny Inspektorat Sanitarny nakazał wycofanie ze sprzedaży partii sera żółtego Gouda produkowanego przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki. Wykryto w nim bakterię z grupy Listeria monocytogenes.
Kupiłeś ser żółty? Sprawdź numer partii. Wykryto w nim bakterie
Chodzi o ten ser żółty Gouda

Autor: GIS

 – W produkcie zbadanym przez władze kanadyjskie wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zanieczyszczonej bakterią może prowadzić do choroby zwanej listeriozą – informuje GIS. Dokładnie chodzi o popularny ser żółty Gouda w plastrach, w opakowaniach po 135 g, numer partii to 290351,z terminem przydatności do 6 września 2019 roku.

Zarząd spółdzielni mleczarskiej zapewnia że partia sera została niezwłocznie wycofana z rynku. "Jednocześnie informujemy, że pozostała produkcja prowadzona jest pod wzmożonym nadzorem wewnętrznym, jak i Powiatowego Lekarza Weterynarii. Oświadczamy, że produkowane w zakładzie SM Ryki sery są bezpieczne i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia"– czytamy w oświadczeniu.

Konsumenci powinni sprawdzić czy posiadają w domu partię produktu objętą wycofaniem. Produkty  należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione. Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej  sprawie. Ustalono, że partia trafiła na rynek Kanady oraz do odbiorców w Polsce.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu należy skontaktować się z lekarzem. Listerioza stanowi zagrożenie zwłaszcza dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Mogą pojawić się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych, na skutek zakażenia może również dochodzić do zapalenia opon mózgowych i sepsy.


Podziel się
Oceń

Komentarze

Reklama
Reklama