Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Przepisy na grilla (ABC grillowania)

Podobno Gruzini pieką najlepsze szaszłyki na świecie. Warto więc wiedzieć, jak oni to robią. Podstawą jest mięso. Najlepszy jest udziec z jagnięciny lub baraniny. Można go zastąpić wołowiną, wieprzowiną lub drobiem. Sekret kruchości i soczystości potrawy kryje się w przyprawach. I occie, którym skrapia się kawałki mięsa.
Przepisy na grilla (ABC grillowania)
(Maciej Kaczanowski)
Robimy szaszłyki Składniki: 75 dag baraniny z udźca 2 cebule 10 ząbków czosnku ziele angielskie zielona pietruszka ocet, pieprz, sól Mięso umyć, obrać z tłuszczu, pokroić na małe kawałki. Każdy kawałek zbić tłuczkiem. Cebulę pokroić w plastry, posiekać czosnek. Kawałki mięsa posolić, doprawić czosnkiem, mielonym pieprzem i zielem angielskim. Skropić octem, przesypać cebulą, włożyć do miski i schować do lodówki. Po trzech godzinach wyjąć i usunąć cebulę. Nakładać na drewniane patyczki i piec na grillu. Można też oprószyć mąką i obsmażyć na patelni. Podać na podgrzanym półmisku posypane zieloną pietruszką. Do gruzińskich szaszłyków pasują plastry pomidorów przybrane posiekaną cebulą. Podczas ogrodowych przyjęć z grillem w roli głównej przydadzą nam się małe, żeliwne patelnie. Umieszczamy na ruszcie i na oczach gości przygotowujemy danie. Składniki: 4 kotlety z łososia po 20 dag 20 dag groszku 30 dag cukinii wytrawne białe wino 4 dag masła bukiet ziół (tymianek, majeranek, natka pietruszki, szczypiorek) sól i pieprz Na sałatkę: 10 dag suszonej żurawiny amerykańskiej kieliszek czerwonego półsłodkiego wina jogurt żurawinowy kilka chipsów paprykowych Wykonanie: Na grillowej patelni roztopić masło. Rybę posypać solą z pieprzem i usmażyć z obu stron. Skropić białym winem, a po odparowaniu zmniejszyć ogień. Wrzucić groszek, smażyć 7 minut, dodać cienkie plasterki cukinii. Potem trochę soli, pieprzu, i zioła. Pięć minut na ogniu i gotowe. Namoczoną w winie żurawinę wymieszać z jogurtem. Posypać pokruszonymi chipsami. Jaki grill kupić? Tani sprzęt z marketu nie wytrzyma nawet jednego sezonu. Jeśli chcecie pojechać na majówkę, wybierzcie urządzenie przenośne. Na stałe, do domu, najlepsze są grille kuliste ze szczelną pokrywą. Przed zakupem koniecznie sprawdźcie, czy ich wnętrze zostało pokryte dobrą emalią. Przy wyborze grilla zwracajcie uwagę nie tylko na jakość materiałów, ale też łatwość czyszczenia. Polecamy grille wykonane z żeliwa. Takie urządzenie długo utrzymuje ciepło. Węgiel czy brykiet? Najlepszy smak mają potrawy grillowane na węglu drzewnym. Kiedy go kupujecie, zwrócicie uwagę na wielkość brył. Im grubsze, tym lepsze, bo łatwiej uzyskać z nich odpowiedni żar. W sklepach można dostać także specjalne brykiety ze sprasowanego miału węglowego. Żeby ułatwić rozpalanie, producenci nasączają je chemikaliami, które zmieniają smak potraw. Dlatego lepiej ich unikać. Najlepiej do rozpalania używać bezwonnego oleju parafinowego, ponieważ inne środki (jak np. denaturat) mogą pozostawić po sobie przykry zapach. Zawsze na tackach Kiedy zanadto przypalimy mięso, na jego powierzchni mogą wytworzyć się szkodliwe substancje. Dlatego lepiej umieścić mięso czy ryby na specjalnych tackach. Wtedy tłuszcz wytapiający się podczas grillowania zostaje w rynienkach, a potrawy są o wiele bardziej soczyste. Jeśli nie mamy pod ręką specjalnych tacek, trzeba sobie radzić inaczej. Zanim mięso czy warzywa położymy na ruszcie, trzeba zawinąć je w folię aluminiową. Sztuka grillowania Nie wolno grillować na żywym ogniu, który zwęgla potrawy i nadaje im gorzki smak. Mięso czy warzywa układamy na ruszcie dopiero wtedy, gdy ogień zgaśnie, a węgiel żarzy się na całej powierzchni paleniska. Tłuszcz kapiący z mięsa na węgle często się zapala. Wtedy trzeba szybko ugasić ogień np. za pomocą spryskiwacza z wodą.(SZ) Składniki: Po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce 2 cukinie 25 dag małych pieczarek 4 cebule 2 boczniaki oliwa ulubione zioła sól pieprz Wykonanie: Umytą cukinię pokroić w centymetrowe kawałki. Cebule pokroić w ćwiartki, papryki w kwadratowe kawałki. Z pieczarek usunąć nóżki. Boczniaki obgotować i pokroić na kawałki. Do dużej miski wlać oliwę, wsypać ulubione przyprawy i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Niech poleżą w lodówce przez pół godziny. Metalowe szpadki natrzeć oliwą i czosnkiem (zawsze warto to robić) i kolejno nakładać. Grillować 20 minut. Obracać i skrapiać ziołową oliwą.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama