Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Trzy kultury na talerzu

Co to jest szakszuka, jak smakują gęsie pipki, ile jest maślanki w zupie maślankowej? Odpowiedzi czekają w lubelskiej restauracji \"Zaścianek”. To miejsce nie tylko dla miłośników wschodnich smaków, ale dla wszystkich, którzy cenią dobrą kuchnię. Goście mają okazję do podróży śladami trzech kultur i odpoczynku w klimatycznym wnętrzu.
Trzy kultury na talerzu
Restauracja \"Zaścianek” leży na Szlaku Trzech Kultur. Nie chodzi tu jednak tylko o lokalizację, ale przede wszystkim o smak. Wystarczy odwiedzić urokliwy dworek na obrzeżach Lublina, żeby przekonać się, że kulturę można też znaleźć na talerzu. - Kuchnia staropolska jest bardzo popularna i chyba nikogo nie trzeba zachęcać do jej spróbowania. Z większym dystansem traktuje się natomiast kuchnie ukraińską i żydowską, a szkoda bo mają wiele do zaoferowania i dają kucharzowi mnóstwo możliwości – mówi Szymon Boguta, szef kuchni w restauracji \"Zaścianek”. – Możemy łączyć smaki i eksperymentować. Bardzo to lubię, dlatego obok tradycyjnie podawanych potraw można u nas spróbować moich autorskich propozycji. Przy ich tworzeniu kieruję się nie tylko wiedzą, ale i fantazją. Najważniejsza jest jednak jakość, więc dbam o to, żeby forma nie przerosła treści. Karta dań potwierdza, że fantazji kulinarnej w \"Zaścianku” nie brakuje. Goście, którzy lubią połączenie tradycji z nowoczesnością z pewnością polubią też autorskie połączenie kuchni staropolskiej z żydowską np. w postaci kaczki w sosie jagodowym czy żydowskiej z ukraińską reprezentowane przez jagnięcinę w żubrówce z kaszą na suszonej żurawinie podawaną z bakłażanem faszerowanym suszonymi pomidorami. – Jagnięcina jest specjalnością naszej restauracji. Dla osób o bardziej tradycyjnym guście polecałbym typowe potrawy pochodzące z kuchni żydowskiej czy ukraińskiej – podpowiada Szymon Boguta. – Ciekawym daniem ukraińskim jest np. zupa maślankowa podawana na zimno przygotowana z maślanki, bułki tartej z dodatkiem rodzynek i cynamonu czy pielmieni, które są odpowiednikiem naszych pierogów. Z kuchni żydowskiej warto spróbować gęsich pipków z kuskusem w sosie z czerwonej cebuli. W ofercie nie zabrakło też propozycji dla amatorów przekąsek. Na śniadanie zamiast polskiej jajecznicy można spróbować ukraińskiej szakszuki czyli jajecznicy z pomidorami. Do tego aromatyczna kawa po żydowsku z kardamonem. Na lunch idealna będzie sałatka wschodnia z grillowanym bakłażanem i boczkiem, jajkiem sadzonym i grzankami w duecie z ukraińskim piwem. Warto zaufać szefowi kuchni. Chociaż ma dopiero 21 lat zdobył już sporo nagród i świetnie zna się na kuchni tradycyjnej. Ma na koncie m.in. dwukrotne mistrzostwo zdobyte na Święcie Bigosu za najlepszy bigos staropolski. Restauracja \"Zaścianek” mieści się przy ul. Turystycznej 47, na trasie z Lublina do Włodawy. Jest otwarta codziennie w godz. 11-21. W godz. 12-17 serwowane jest danie dnia (zupa i drugie danie) w cenie 16 zł. Na tych, którzy nie mają czasu na posiłek w restauracji czeka catering. Telefonicznie można zamówić wszystkie dania z karty. W restauracji można także zorganizować imprezy okolicznościowe m.in. chrzciny, komunie, wesela, bankiety. Dowiedz się więcej: \"VET\"

Powiązane galerie zdjęć:


Podziel się
Oceń

Komentarze

Reklama

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama
Reklama