Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Nie zawsze musi być rosół. Co zrobić na niedzielny obiad?

Można klasycznie: rosół z makaronem, a na drugie schabowy z ziemniakami. Ale niedzielny obiad nie musi zawsze sprowadzać się do dań tradycyjnych. Mamy dla was dzisiaj propozycję na mniej standardowy zestaw.
Nie zawsze musi być rosół. Co zrobić na niedzielny obiad?

Zupa: Egipska ze szpinaku

Składniki: 2 udka z kurczaka, 1/2 kg świeżego szpinaku, 1 cebula, 1 por, ćwierć szklanki ryżu, 3 szklanki gęstego jogurtu, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżka kminku, 1 łyżeczka chili, 10 dag fety, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz.

Wykonanie: ugotować rosół z udek kurczaka, oddzielić mięso od kości. Szpinak wymyć, odciąć łodygi, porwać,. W rondlu rozgrzać oliwę, wsypać cebulę, kminek, chili, podsmażyć, włożyć szpinak, dusić 5 minut. Dodać por, ryż, wlać 3 szklanki wody, 2 szklanki rosołu i gotować 20 minut. Dodać mięso z kurczaka, przestudzić. Jogurt zmiksować z roztartym czosnkiem i solą, zaprawić zupę. Podgrzać, posypać pokruszonym serem feta.

Drugie wege: Kotlety z młodej kapusty

Składniki: 1 główka młodej kapusty, 10 dag czerstwej bułki, pół szklanki mleka, 3 dag tłuszczu, 2 jaja, 5 dag cebuli, sól, pieprz, tarta bułka, olej do smażenia.

Wykonanie: kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, poszatkować, ugotować (10 minut) w małej ilości osolonej wody, odparować i wystudzić. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Pokrojoną cebulę zrumienić na tłuszczu. Bułkę, kapustę i cebulę przekręcić przez maszynkę. Dodać 2 jajka, 2 łyżki tartej bułki, doprawić solą i pieprzem, starannie utrzeć. Z ostudzonej masy formować kotlecik, otaczać w tartej bułce, smażyć na złoty kolor. Podawać z sosem pieczarkowym.

Drugie: Sznycel ministerski

Składniki: 60 dag cielęciny, 20 dag wieprzowiny z kością, 5 dag czerstwej bułki, mleko do moczenia, 2 dag masła, sól, pieprz, jedno jajo. Na panierkę: 4 dag mąki, 1 1/2 jaja, 3 dag tartej bułki, 1 czerstwa kajzerka, 4 dag smalcu do smażenia, 3 dag masła.

Wykonanie: mięso opłukać, wyluzować z kości, zemleć. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć. Starannie wyrobić ręką, wymieszać z bułką, stopionym masłem i jajem, dodać soli i pieprzu do smaku, masę podzielić na 5 równych części. Rękami zwilżonymi wodą wyrobić kule. Czerstwą kajzerkę pokrajać na cieniutkie, drobne, prostokątne grzaneczki, wymieszać je z przesianą bułką tartą. Mięso zanurzyć w mące, rozmieszanym jaju i tartej bułce z grzankami, wyrobić sznycle grubości 1.5 cm nadając im prostokątny kształt. Rozgrzać smalec na patelni i zrumienić obie powierzchnie sznycla na rumiano, przy odwracaniu sznycla dodać do smażenia masło, zrumienić je razem z mięsem. Podawać z ziemniakami, szpinakiem, marchewką, groszkiem lub jarzynami gotowanymi z masłem.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama