Frytka doskonała
Pieczenie mięsa to jeden z największych sekretów w kuchni. Z pogranicza alchemii. O kulinarnych sekretach przeczytacie w książce \"Frytka doskonała\" wydanej przez \"Twój styl\".
- 10.08.2005 18:11
Przed grillowaniem należy zawsze osuszyć mięso papierowym ręcznikiem. Inaczej mięso wcześniej się ugotuje, zanim zdąży się zrumienić.
Sól jest najważniejszą przyprawą, ponieważ wyciaga soki mięsa na powierzchnię, gdzie ulegają karmelizacji i zrumieniu.
Gdy do marynaty używa się wina, należy najpierw je zagotować.
Do chudego mięsa należy używać zaprawy zawierającej tłuszcz. Dobrze sprawdza się pasta z przypraw i oliwy utarta w moździerzu i zmiksowana.
Takie rady znajdziecie w ksiażce \"Frytka doskonała i inne sekrety kuchni\". Russ Parsons podaje oczywiście, jak zrobić frytki doskonałe. Próbowałem.
Pieczona sola ze zrumienionym masłem
Składniki:
4 łyzki masła
sól
900 g filetów z soli
pół cytryny
1 łyżka kaparów z zalewą
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
W małym garnku rozgrzać masło. Przysmażać, aż nabierze koloru orzecha. NIe przypalić.
Rozgrzać piekarnik nastawiony na funkcję opiekania.
Ryby lekko opruszyć solą z obu stron.
Ułożyć skórą do dołu w podgrzanym naczyniu do pieczenia.
Piec 5 minut w odleglości 10 cm od źrodła ciepła.
Skropić przysmażonym masłem.
Podnieść naczynie na 2,5 cm od grzałki.
Piec, aż ryby będa rumiane.
Wycisnąć cytrynę do resztki przesmażonego masła, dodać kapary, natkę i polać ryby.
Natychmiast podawać.
Nadziewane kwiaty cukinii. Kurczak po wiejsku. Pieczone pomidory faszerowane mozarellą. Pomarańczowe marzenie. Dżem z nektarynek. Sałatka bogini. Lasagne z brokułami. Grzanki z białą fasolą. I wieie, wiele przepisów. I super sekrety na dobre gotowanie.
Polecamy.
Reklama













Komentarze