Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Wojciech Małek: Chałka

W Tereszynie brzmią echa kuchni żydowskiej. Chałka jest pulchna, smakowita, z charakterem. Idealna na kanapkę z dżemem, sprawdzi się do mleka, można podać ją także do gulaszu w sosie. Pycha.
Składniki: 55 dag mąki, 1/4 kostki drożdży, 4 łyżki cukru, pół szklanki mleka, pół szklanki wody, 2 łyżki masła i jajko.

Wykonanie: masło rozpuścić w małym rondelku. W garnuszku podgrzać mleko, dodać cukier. Kiedy mleko będzie letnie, dodajemy drożdże. Mąkę wymieszać z jajkiem i wodą. Dodać mleko z drożdżami, wyrobić, odstawić na godzinę, żeby wyrosło. Podzielić na cztery części, zrobić wałki. Przeplatać na „Francuza” lub w warkocz. Odstawić do wyrośnięcia jeszcze raz. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama