Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Tematyczne:

Kuchnia

Tradycyjny, bez zakalca i odstającej skórki. Przed nami Święto Chleba w lubelskim skansenie

Tradycyjny, bez zakalca i odstającej skórki. Przed nami Święto Chleba w lubelskim skansenie

W niedzielę, 29 sierpnia o godzinie 10 w Muzeum Wsi Lubelskiej będziecie mogli spróbować kilkudziesięciu rodzajów chleba. Jarmark produktu regionalnego, barwne stoiska, pokazy, degustacje i warsztaty na Święcie Chleba są znakiem, że darzymy chleb szacunkiem, chcemy dzielić się nim z bliskimi i tęsknimy za dobrym chlebem. 28.08.2021 19:16
Przepis na obiad: Smak przedwojennego Lublina

Przepis na obiad: Smak przedwojennego Lublina

Ivan, młody szef kuchni z restauracji Niepospolita w Lublinie, chce zinterpretować złote przeboje przedwojennej kuchni. Na pierwszy ogień poszedł krem z raków i klasyczne pielmieni. Czas na kulinarną podróż w czasie. 22.08.2021 12:49
W Lublinie zajadał sie nim Kloss i Kwinto. Najbardziej polska ryba

W Lublinie zajadał sie nim Kloss i Kwinto. Najbardziej polska ryba

Najbardziej polską rybą jest śledź. W dodatku jest obecny w naszej kulturze od zawsze. Najsłynniejszym daniem ze śledzia jest w Polsce śledź po japońsku. Nie ustępuje mu sławą śledź po swaryczowsku. Oto najciekawsze przepisy na dobrego śledzia. 01.08.2021 19:18
Reklama deweloper tbv
Smaczne gołąbki – nałęczowskie, gruzińskie, węgierskie, ormiańskie... Przepisy

Smaczne gołąbki – nałęczowskie, gruzińskie, węgierskie, ormiańskie... Przepisy

Mogą być z mięsem lub bez. Zawijane w liści kapusty albo winogron. Gruzińskie, lubelskie, ormiańskie, węgierskie. Łączy je jedno: Polacy uwielbiają gołąbki. Zapraszamy w kulinarną podróż po regionie w poszukiwaniu przepisów na smaczne gołąbki. 25.07.2021 09:30
Smaczny pomysł na obiad: kurki i cukinia to dobrana para

Smaczny pomysł na obiad: kurki i cukinia to dobrana para

Sezon na szparagi za nami, czas na młode cukinie i kurki w kuchni. To wdzięczny temat na upalne lato. Podpowiadamy, co z nich przyrządzić i jak można je połączyć razem na talerzu 17.07.2021 14:52
Pomysł na weekend: Trześniówka i ratafia tynfa warta

Pomysł na weekend: Trześniówka i ratafia tynfa warta

Kwitną lipy, dojrzewają porzeczki, czereśnie i trześnie mają najpełniejszy smak. Za chwilę wiśnie osiągną apogeum smaku 10.07.2021 17:45
Jak lato to chłodnik. Jak chłodnik to ogórecznik

Jak lato to chłodnik. Jak chłodnik to ogórecznik

Nostradamus nazwał go zielem rozweselającym serce i duszę. Jego niebieskie kwiatuszki znajdziemy na gobelinach. Sławny zielarz angielski John Gerard w XVI wieku zapisał w swoim zielniku stare powiedzenie: „Ego borago gaudia semper ago”. Czyli: ja, ogórecznik, zawsze daję odwagę. Okazuje się, że świeże listki ogórecznika mają smak ogórków z cebulą. Chłodnik i ogórecznik to dobrana para. 06.07.2021 15:54
Najlepsze grill bary w Lublinie i regionie. Szaszłyk, kiełbasa i wypieczony boczek

Najlepsze grill bary w Lublinie i regionie. Szaszłyk, kiełbasa i wypieczony boczek

Wakacje to najlepszy czas, żeby zasiąść w przydrożnym barze i zjeść coś dobrego. W kategorii takich przybytków kulinarnych pojawił się mocny gracz. Tuż za Nałęczowem, nad Bystrą ormiańskie szaszłyki i kebaby szykuje pan Owik. W Nałęczowie mówi się, że w niedzielę zapach z grilla dociera na stadion LKS Cisy i wybija z rytmu drużynę przeciwnika. Jedzenie jest doskonałe i warto pojechać tam po to, żeby podpatrzyć sztuczki i sekrety mistrza, jakim jest Owik. 26.06.2021 20:56
Cepeliny wylądowały w Urszulinie. Mamy sprawdzony przepis!

Cepeliny wylądowały w Urszulinie. Mamy sprawdzony przepis!

Jedno z najsłynniejszych litewskich dań pojawiło się w restauracji Hotelu Drob w Urszulinie. Podłużne, wrzecionowate „kluchy” z ziemniaczanego ciasta wypełnione są mięsnym farszem. Po wylądowaniu na półmisku ozdabia się je złocistymi, chrupiącymi skwarkami. 19.06.2021 11:42
Pomysł na obiad. Coś na Euro 2020

Pomysł na obiad. Coś na Euro 2020

Piłka jest okrągła, bramki są dwie, a przeciwników trzech. Sprawdzamy, jak mocni są w kuchni. Czy wygrają z naszym żurkiem i schabowym z kapustą? 12.06.2021 11:21
10 inspirujących restauracji w Lublinie [sprawdź]

10 inspirujących restauracji w Lublinie [sprawdź]

10 lubelskich restauracji otrzymało tytuł Miejsca Inspiracji na lata 2021-2022. Na liście najlepszych lubelskich lokali są zarówno te, które utrzymują się w ścisłej czołówce od lat, oraz docenione po raz pierwszy. 07.06.2021 15:09
Lubelskie Polesie na talerzu, czyli dania z gęsi, kury, z rzepakiem i szafranem

Lubelskie Polesie na talerzu, czyli dania z gęsi, kury, z rzepakiem i szafranem

Choć to jeden z najmniejszych regionów w Polsce, to ma bogatą historię i jest idealnym miejscem do ukojenia zszarganych nerwów. Kusi turystów wspaniałą, wielokulturową kuchnią. Jaki jest smak Polesia? Niebywały. 06.06.2021 09:37

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama