Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Tematyczne:

Kuchnia

Akcja "Gęsina na św. Marcina", czyli znani kucharze i ich przepisy

Akcja "Gęsina na św. Marcina", czyli znani kucharze i ich przepisy

W piątek wystartowała w całej Polsce 13. edycja akcji „Gęsina na św. Marcina”, w tym roku dedykowanej rodzimej rasie gęsi biłgorajskiej. Na zaproszenie Jacka Szklarka, szefa Slow Food Polska w naszym regionie, dania przygotują Tomasz Gregorowicz z Kuchni Otwartej, Jarosław Zawadzki z Tinto, Tomasz Tarka z Perłowej Pijalni Piwa oraz Sławomir Piwowarski, Monika Urban i Edyta Zielonka z restauracji Niebo i Las w Łąkach koło Wąwolnicy. 06.11.2021 19:40
W Wereszczynie „dobrze pił i jadł” Mikołaj Rej

W Wereszczynie „dobrze pił i jadł” Mikołaj Rej

Aż się wierzyć nie chce, że w Wereszczynie koło Urszulina Mikołaj Rej „dobrze pił i jadł”, o czym wiemy z relacji księdza Józefa Wereszczyńskiego, biskupa kijowskiego. Poeta przyjeżdżał do Wereszczyna, żeby polować i zjeść. A o tym, że i dziś można w Wereszczynie dobrze zjeść przekonują „Wereszczynianki”, które robią wereszczyńskie cebularze, poleską babkę i miodownik Mikołaja Reja. 30.10.2021 21:41
Gdzie na golonkę w Lublinie?

Gdzie na golonkę w Lublinie?

Jesienią golonka smakuje najlepiej. Choć znajdziecie ją w karcie niemal każdej restauracji, to trafić na dobrą golonkę wcale nie jest łatwo. Podpowiadamy, gdzie warto zamówić golonkę w Lublinie, a gdzie w regionie. Oto nasz top 10 23.10.2021 11:38
Reklama deweloper tbv
Dynia na widelcu, czyli pomysły na efektowne dania

Dynia na widelcu, czyli pomysły na efektowne dania

Na słynnych ucztach Lukullusa podawano smażone kwiaty dyni w cieście oraz dynię w miodzie. W staropolskiej kuchni dynie łączono z agrestem, szafranem i kardamonem. A dziś w najlepszych restauracjach podaje się aromatyczną zupę z dyni, rozgrzewające leczo i słodki sernik. 16.10.2021 20:05
Jesienny przysmak.  Na obiad może ziemniaki?

Jesienny przysmak. Na obiad może ziemniaki?

Najlepsze ziemniaki są z ogniska. W dalszej kolejności idą placki ziemniaczane, leniwe, kotlety i pierogi ziemniaczane i zupy ziemniaczane. Ziemniaki najlepiej smakują jesienią. 09.10.2021 16:23
Kuchnia z grzybami: Borowiki z rusztu, kołduny grzybowe czy kurki z boczkiem [przepisy]

Kuchnia z grzybami: Borowiki z rusztu, kołduny grzybowe czy kurki z boczkiem [przepisy]

Grzyby były podstawą staropolskiej kuchni. W wydanej właśnie książce kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różance znajdują się intrygując przepisy na dania z grzybami w roli głównej 03.10.2021 09:37
Jesienny smak. Sprawdzone przepisy na przetwory domowe

Jesienny smak. Sprawdzone przepisy na przetwory domowe

Dlaczego warto robić przetwory domowe? Bo są smaczne i zdrowe. Jak się za to zabrać? Oto nasze podpowiedzi i sprawdzone przepisy. 25.09.2021 20:11
Zdobywca tytułu Good Chef 2021 opowiada o kuchni i pracy z Jeanem Bosem

Zdobywca tytułu Good Chef 2021 opowiada o kuchni i pracy z Jeanem Bosem

Życie uczy uważności. Uważność to pracowitość, to kompetencja, to pokora wobec pracy – Rozmowa z Łukaszem Łobejko, szefem kuchni restauracji „Kuźnia” w Lublinie, zdobywcą tytułu Good Chef 2021 na Europejskim Festiwalu Smaku. 19.09.2021 13:33
Polesie na widelcu. Pomysły na jesienne wycieczki kulinarne

Polesie na widelcu. Pomysły na jesienne wycieczki kulinarne

Jesień to najlepszy czas na nieśpieszne wycieczki kulinarne. Dziś zabieramy was na lubelskie Polesie, krainę pachnącą miodem i nadbużańskimi ziołami, gdzie można zjeść poleskie ossobuco i wędzusia sosnowickiego 18.09.2021 14:00
Cebulniki i ocet. Nowa – stara kulinarna duma Lubelszczyzny

Cebulniki i ocet. Nowa – stara kulinarna duma Lubelszczyzny

Masłomęcki chleb na zakwasie, cybulniki, pierogi z ziemniakami i cebulą nazywane „kryzysówkami” i ocet jabłkowy bełżecki to nowe produkty tradycyjne z województwa lubelskiego. Na ministerialnej liście znajduje się obecnie 236 pozycji z naszego regionu, co daje nam drugie miejsce w kraju za Podkarpaciem. 12.09.2021 15:12
Kwiat lubelskiego winiarstwa w Zamościu. Jeszcze zdążycie tam dotrzeć

Kwiat lubelskiego winiarstwa w Zamościu. Jeszcze zdążycie tam dotrzeć

Jeżeli nie macie jeszcze planów na dzisiejsze popołudnie, to kierujcie się do Zamościa. Na tutejszym runku trwa największy festiwal win polskich i produktów regionalnych. 04.09.2021 11:40
Na straganach nie tylko pieczywo, ale to chleb królował w lubelskim skansenie

Na straganach nie tylko pieczywo, ale to chleb królował w lubelskim skansenie

Miód, kiełbasy i inne produkty regionalne można było skosztować w Muzeum Wsi Lubelskiej. Jednak to chleb był w niedzielę tu gwiazdą. 29.08.2021 16:31

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama