Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Tematyczne:

Kuchnia

Stworzyła ulubione miejsce w Lublinie dla miłośników zup. Biłgorajskie korzenie i filozofia gotowania

Stworzyła ulubione miejsce w Lublinie dla miłośników zup. Biłgorajskie korzenie i filozofia gotowania

Kiedy pojawiła się na Noworybnej 2, żeby urządzić pierwszy w mieście restobar z zupami, siedzący na schodkach mieszkańcy pobliskich domów przecierali oczy ze zdziwienia. Wraz z remontem odkrywała historię kamienicy. Przed wojną była tu piekarnia, jeszcze wcześniej synagoga. Pomysł na Ambaras chwycił, dziś Katarzyna po urodzeniu córeczki robi lifting lokalu i znów stanie w kuchni. 10.03.2019 10:08
Trzy damy lubelskiej kuchni i ich przepisy na oryginalne potrawy

Trzy damy lubelskiej kuchni i ich przepisy na oryginalne potrawy

Trzy damy lubelskiej kuchni. Trzy różne temperamenty. I trzy rodzaje fantastycznej kuchni. Każda z nich jest właścicielką restauracji. Na Dzień Kobiet postanowiły ugotować to, co najlepsze. Agnieszka Filiks polewkę ułańską, Katarzyna Ferańska krem z białych warzyw z wanilią, bekonem i pikantną oliwą, a Dorota Otachel mostek cielęcy po staropolsku 08.03.2019 16:12
Czy Tatarzy jedli tatara? Jak zrobić dobrego tatara? Przepisy i porady

Czy Tatarzy jedli tatara? Jak zrobić dobrego tatara? Przepisy i porady

Według legendy to Tatarzy wymyślili befsztyk tatarski. Jeśli to prawda, to nasz lubelski tatar ma tatarskie korzenie. O dobrego tatara w restauracjach trudno, ale jeszcze trudniej zrobić go w domu tak, żeby smakował jak w najlepszej, przedwojennej restauracji. 03.03.2019 17:06
Reklama deweloper tbv
Tłusty czwartek: Pączek czy brioszka?

Tłusty czwartek: Pączek czy brioszka?

Rozmowa z Jakubem Przysuchą, właścicielem cukierni Czekoladowy w Lublinie. 28.02.2019 07:37
Regionalne przysmaki. TOP 10 najsmaczniejszych produktów w Lubelskiem

Regionalne przysmaki. TOP 10 najsmaczniejszych produktów w Lubelskiem

Wybór łatwy nie jest, bo nasze województwo przoduje w ilości przysmaków wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W dodatku mamy na tej liście produkty unikalne, których nie ma na listach innych województw. Wybór najsmaczniejszej dziesiątki jest subiektywny - i jak zwykle przedstawiamy ją w porządku alfabetycznym. 24.02.2019 11:17
Ostrygi. Instrukcja obsługi. Jak jeść ostrygi?

Ostrygi. Instrukcja obsługi. Jak jeść ostrygi?

Casanova zjadał pięć tuzinów ostryg dziennie. Pisali o nich Shakespeare, Byron i Maupassant. Znamy je z literatury i z filmów z Bondem. Najlepsze są w lutym i marcu. Do ich otwarcia używa się stalowej rękawicy i specjalnego noża 16.02.2019 15:25
Alternatywa na kolację i obiad. Co zamiast mięsa?

Alternatywa na kolację i obiad. Co zamiast mięsa?

Jedni odstawiają mięso raz w tygodniu, inni rzucają je na kilka miesięcy. I kiedy już zapada decyzja, zastanawiamy się, co i z czym będziemy gotować. Oto 10 najciekawszych produktów, które warto zaprosić do swojej kuchni, żeby jeść smacznie i zdrowo 09.02.2019 20:36
Kuchnia z różnych stron świata w Lublinie. Wybraliśmy 10 restauracji

Kuchnia z różnych stron świata w Lublinie. Wybraliśmy 10 restauracji

W Lublinie można odbyć kulinarną podróż po Europie, wyskoczyć do Tajlandii, a nawet zjeść kurczaka po jamajsku. Oto 10 najciekawszych kulinarnych przystanków dookoła świata. 03.02.2019 10:57
Gdzie zjeść dobre pierogi? TOP 10 miejsc w Lublinie

Gdzie zjeść dobre pierogi? TOP 10 miejsc w Lublinie

O polskie pierogi z regionalnym rodowodem najczęściej pytają turyści. Chcą ruskich, z kapustą i grzybami oraz pierogów po lubelsku z kaszą gryczaną i miętą. Miejscowi smakosze szukają delikatnych pierogów gotowanych na parze w bambusowych sitkach, słynnych ukraińskich pielmieni czy ormiańskich chinkali 25.01.2019 21:36
To ich piąta restauracja w Polsce. Najnowsza w centrum Lublina [zdjęcia]

To ich piąta restauracja w Polsce. Najnowsza w centrum Lublina [zdjęcia]

W sobotę otwarcie nowego, włoskiego miejsca w mieście. To Bar a Boo 25.01.2019 10:01
Gdzie zjeść dobrą rybę w Lublinie? TOP 10 miejsc

Gdzie zjeść dobrą rybę w Lublinie? TOP 10 miejsc

Gdzie na tatara z łososia, a gdzie na smażonego śledzia? Gdzie na miętusa w chrupiącej panierce, a gdzie na pstrąga? Albo na delikatną szynkę z karpia. Chcemy więcej ryb w karcie - mówią mieszkańcy Lublina. Proszę bardzo - odpowiadają szefowie kuchni 20.01.2019 19:37
Cebularz, kulinarny symbol Lubelskiego. Najlepsze przepisy na cebularza

Cebularz, kulinarny symbol Lubelskiego. Najlepsze przepisy na cebularza

Złocistego, chrupiącego placka z cebulą zazdroszczą nam inne miasta. Wypiekają cebularze piekarnie, restauracje i sklepy. Najlepszy jest gorący, prosto z pieca. – Jeszcze lepszy, gdy gorący popić zimnym mlekiem – powtarza Marian Kłębukowski z Piask, który w swojej piekarni wypieka cebularze według przedwojennej receptury. 19.01.2019 14:38

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama