Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

Waldemar Sulisz

Podpis:

Waldemar Sulisz, sz

Adres e-mail:

waldemar.sulisz@dziennikwschodni.pl

Numer telefonu:

81 46 26 834

Lista artykułów:

Chodzenie do lasu niesamowicie relaksuje, również na poziomie podświadomości. Człowiek jest z lasu – mówi Justyna Pargieła
Magazyn

Zioła można też zbierać zimą. A sosnową gałąź dobrze zabrać do domu... do kąpieli

Uważności to jest to jest świadomość tego punktu, tej chwili, w której w danym momencie jesteśmy. Rozmawiając teraz z panem bujam się na fotelu, patrzę na łąkę za oknem, jeden kot mnie grzeje na kolanach, drugi siedzi obok, wszystko obserwuje pies. Jestem tu i teraz, siedzę. Generalnie biegniemy, w pracy cały czas dążymy do czegoś, teraz, szybko. Uważność to stan, w którym mamy tego świadomość – Rozmowa z Justyną Pargiełą, ziołoznawcą, właścicielką marki DziczeJemy.

Zimne nóżki w wykonaniu Danuty Pietrusik z Kodnia, aktywistki kulinarnej, poszukiwaczki tradycyjnych receptur, zgłębiającej wraz z córką Pauliną sekrety kuchni Sapiehów
Magazyn

Karnawałowe przysmaki: meduza, animelka i strogonow

Nie ma lepszej rzeczy od zimnych nóżek. No chyba, że meduza komisarza Maciejewskiego, bohatera kryminału Marcina Wrońskiego. Dziś o słynnych przekąskach, będących podstawą karnawałowej kuchni.

Coś na obiad? Cebulowa z Goraja, chrzanowa z Roztocza i kapuśniak z Konopnicy. Przepisy
Magazyn

Coś na obiad? Cebulowa z Goraja, chrzanowa z Roztocza i kapuśniak z Konopnicy. Przepisy

Czyli posilne zupy na poświąteczne oczyszczenie. Warto w pierwszy dniach stycznia trochę popuścić. Na przykład ograniczyć obiad do posilnej zupy. Żołądek odpocznie, będzie lżej na ciele i duszy

Wigilia u grekokatolików "Miłość to siła"
Magazyn

Wigilia u grekokatolików "Miłość to siła"

Jeżeli widzimy, że w naszym życiu jest coś stałego, coś pozytywnego, jest siła, dzięki której świat istnieje, a tą siłą dla chrześcijan jest miłość jako życie, miłość jako siła ożywiająca, miłość jako siła łącząca, miłość jako siła nadająca sens – to wtedy zaczynamy dostrzegać, że nie jesteśmy pozostawieni sami sobie, że jesteśmy częścią czegoś niezwykłego, czegoś bardzo mądrze skonstruowanego – Rozmowa z ks. mitratem Stefanem Batruchem, proboszczem parafii greckokatolickiej w Lublinie i prezesem Fundacji Kultury Duchowej Pogranicza.

Jacek Szast
magazyn

Co "Avatar" ma wspólnego z Nowym Rokiem i zmianą w życiu? Tłumaczy psychoterapeuta

Jest taki piękny film, który zresztą doczekał się kontynuacji i ten film nazywa się „Avatar”. W tym filmie istoty, zamieszkujące niezwykły świat, na powitanie zwracały się do siebie słowem, którego nam bardzo potrzeba i bardzo nam go brakuje. Zamiast „dzień dobry” patrząc na siebie mówiły: „widzę cię” – rozmowa z psychoterapeutą Jackiem Szastem.

Obiad po polsku. Jak prawidłowo przygotować  de volaille
Magazyn

Obiad po polsku. Jak prawidłowo przygotować de volaille

Kazimierz Mirosław, jeden z najwybitniejszych szefów kuchni w powojennej Polsce, wśród trzech najlepszych dań na obiad wymieniał kotlet de volaille.

Sylwester Lis w swojej autorskiej restauracji Atmosfera Caffe we Włodawie serwuje leczniczy bulion doktora Krokiera i smaczne mięsa według receptur z książki kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różance
Magazyn

Dokąd na pierwszy obiad w Nowym Roku. Polecamy restauracje w Lublinie i Lubelskiem

W przedwojennej Polsce liczyły się dwa argumenty: jedzenie musiało być solidne i wykwintne. Postanowiliśmy wybrać 10 miejsc w Lublinie i okolicy, które spełnią choć jeden z tych warunków. Jak zwykle nasz wybór jest subiektywny

Ivo Violante
Magazyn

Sylwestrowe menu od Włocha

Ivo Violante, włoski szef kuchni, który pozdrawia was ze Szwajcarii i życzy szczęśliwego Nowego Roku poleca na przystawkę klasyczne carpaccio, lekką zupę minestrone i spaghetti all’amatriciana.

To już trzynaście lat. Udaje nam się być razem, pomimo mojego dość trudnego charakteru. To nie polega na tym, że nie można ze mną dojść do porozumienia. Po prostu: jestem bardzo wymagający i obowiązkowy, i mam życiowe zasady, których się trzymam – mówi Stan Borys
Magazyn

Stan Borys w szczerej rozmowie o miłości, świętach i swojej chorobie

Myślę, że miłość jest połączona z wiarą, że trzeba wierzyć drugiemu człowiekowi, który wyraża tę miłość. Albo poddaje się tej miłości. Miłość to wiara w te same intencje i wartości oraz zaufanie do drugiej osoby. Przede wszystkim szacunek i dbanie o miłość jest ważne, bo to ona łączy ludzi. Zazdrość i zawiść niszczy relacje międzyludzkie dlatego izolujemy się od ludzi zawistnych i toksycznych. Choroba zweryfikowała przyjaźnie i znajomości – Rozmowa ze Stanem Borysem, polskim muzykiem, kompozytorem, aktorem i poetą

Jacek Szklarek
magazyn

Dla górali to jest nie do pojęcia żeby spędzać święta poza domem

Śledź jest niesamowity w smaku, on nam się nigdy nie nudzi, możemy go przygotowywać na słodko i na słono, na kwaśno i na półkwaśno – i zawsze gra – Rozmowa z dr Jackiem Szklarkiem, założycielem polskiego Slow Foodu, jego prezesem i przewodniczącym w Europie Środkowej.