Łamańce z makiem
Ciasto: 2 szklanki (10 dag) mąki, 10 dag masła, 2 łyżki miodu, żółtko. Masa: 1 szklanka maku, 2 szklanki wody, 1/4 szklanki miodu, 10 dag mielonych orzechów włoskich, 10 dag rodzynek, 10 dag migdałów, sok z cytryny.
Wykonanie: Ciasto: wymieszać masło z mąką, dodać miód i żółtko. Odstawić ciasto do lodówki na 30 minut. Rozwałkować i wycinać paski 2 cm na 6 cm. Piec w temperaturze 180°C przez czas 10 minut. Masa: mak wypłukać, osączyć, zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu 15 minut. Mak odcedzić i zmielić trzy razy na jak najmniejszym sitku. Orzechy włoskie i migdały sparzyć, obrać i posiekać. Rodzynki sparzyć i odcedzi. Do wcześniej przygotowanego maku dodać przygotowane orzechy, migdały i rodzynki łączymy wszystkie składniki miodem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną masę podać z wcześniej upieczonymi paluchami z ciasta (Marek Panek)
3 / 12
Reklama
