Reklama
5 / 12
Sakiewki z sandaczem
Składniki: 10 dużych liści z kapusty włoskiej, 1,2 kg świeżego sandacza, 2 pęczki kopru, 2 cebule, 1 por, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie: rybę odfiletować. Filety zmielić przez maszynkę (sitko jak do mielonych). 2 cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju i zmielić razem z rybą. Koper drobno posiekać. Połączyć rybę, cebulę, koper. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 8 liści kapusty sparzyć. Farsz zawinąć w sakiewki z kapusty. Sakiewki zawiązać sparzonym liściem z pora. Na dno garnka ułożyć 2 liście z kapusty. Na nie wyłożyć sakiewki i dusić do miękkości (około 35 minut). Można podać z sosem grzybowym. (Mariia Viznovicch)
Reklama
