Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki, 0,5 szklanki wody, całe jajko. Farsz: 60 dag kiszonej kapusty, 25 dag suszonych grzybów, 10 dag cebuli, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie: w misce wymieszać mąkę, wodę i jajko, wyrobić do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Suszone grzyby wymieszać w wodzie, odcedzić, pokroić w kostkę i podsmażyć razem z cebulą. Kiszoną kapustę gotować, aż będzie miękka. Odcedzić i drobno posiekać. Następnie wszystko wymieszać, doprawić solą, pieprzem i dodać odrobinę mąki pszennej. Ciasto rozwałkować, wycinać krążki, faszerować wcześniej przygotowanym farszem i sklejać. Zagotować osoloną wodę w garnku, do wrzątku wrzucić ulepione pierogi. Czekać, aż pierogi wypłyną na samą górę. (Szymon Boguta)
9 / 12
Reklama
