Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Żeberka w sosie własnym

W sam raz na niedzielny obiad dla całej rodziny. Proponujemy podać je z ziemniakami opiekanymi w ziołach i kiszonym ogórkiem.
Składniki: 1 kg żeberek, 2 cebule, kilka suszonych grzybków, sól, pieprz, 1 łyżka mąki, olej na smażenie. Na marynatę: mieszanka suszonych warzyw, kilka kropli tabasco, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka majeranku, kilka ząbków czosnku, olej. Wykonanie: Mięso umyć, podzielić na małe porcje. Ostrym nożem ponacinać błonę na żeberkach. Włożyć do garnka, dodać przyprawy, skropić olejem i tabasco, wymieszać, odstawić na 3 godziny. Żeberka obsmażyć na patelni, zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną cebulę, podlać bulionem i dusić godzinę. Dodać namoczone i posiekane grzybki, dusić 30 minut, doprawić do smaku solą z pieprzem. Na suchą patelnię wsypać mąkę, podpiec, żeby zbrązowiała, dodać trochę oleju, smażyć 3 minuty, podlać bulionem i dodać do żeberek. Dusić jeszcze 5 minut. Podawać z ziemniakami opiekanymi w ziołach i kiszonym ogórkiem.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama