Paella to jedno z najbardziej znanych dań hiszpańskich. Polecamy. Naszym nauczycielem będzie Ismael Hernandez Suarez.
(SZ)
28.01.2011 06:19
Składniki:
Ryż (Arborio) 250 g, kałamarnica lub kalmary 200 g, krewetki surowe obrane 100 g, krewetki surowe nieobrane 70 g, małże omułki 150 g, pierś z kurczaka 200 g, papryka zielona 100 g, papryka czerwona 100 g, czosnek 20 g, pietruszka 20g, słodka papryczka w proszku 10 g, szczypta szafranu, białe wino 150 ml, przecier pomidorowy 50ml, wywar rybny 700 ml, oliwa z oliwek 40 ml, szczypta soli.
1. Do paellery/patelni wlewamy oliwę i czekamy, aż będzie gorąca. Następnie dodajemy kalmary pokrojone w kostkę i smażymy ok.4-5 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru.
2. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i również czekamy, aż się usmaży.
3. Dodajemy paprykę czerwoną i zieloną (pokrojone w drobniutką kostkę) oraz czosnek w plasterkach.
4. Kiedy wszystko na patelni podsmaży się, dodajemy szafran, słodką papryczkę i wino. Czekamy aż wino się zredukuje (wygotuje), wlewamy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy.
5. Wsypujemy ryż i stale mieszając, czekamy ok. 2 minut, aby ryż nabrał smaku wszystkich składników.
6. Wlewamy wywar, mieszamy i czekamy aż zacznie wrzeć. W tym momencie zmniejszamy ogień i zostawiamy paellę na wolnym ogniu ok. 8 minut.
7. Po ok. 8 minut połowa wywaru powinna wyparować, więc dodajemy pozostałe owoce morza: krewetki i małże.
8. Przykrywamy paellę papierem aluminiowym i gotujemy ok. 6 minut. Jeśli po tym czasie ryż będzie "al dente”, gasimy ogień i pozostawiamy paellę pod przykryciem na jeszcze 2-4 minuty, aby "odpoczęła po gotowaniu”. Na koniec polewany majadą (przyprawa hiszpańskich babć: pietruszka, czosnek i oliwa zmiksowane razem ) i gotowe.
W piątek 28 stycznia od 10 do 12 w audycji "Gotuj z Suliszem" nauka gotowania paelli. Gotujemy w domu Marii i Ismaela Hernandeza.
Zapraszamy, Monika Januszek i Waldemar Sulisz
Podziel się
Oceń
Zaloguj się aby dodać komentarz.
Komentarze
Aktualnie nie ma żadnych komentarzy. Zaloguj się aby dodać komentarz.
Komentarze