Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Szkoła gotowania: Tortilla española (wideo)

Ismael Hernandez nauczy was robić popularną tortillę. Można ją jeść na gorąco, na zimno. Można z niej zrobić koreczki i kanapki.
Składniki na 6 osób: 12 wiejskich jajek, 400 g ziemniaków, 150g cebuli, 200 g chorizo (czyli hiszpańskiej kiełbasy paprykowej) ale można też użyć polskiej, szczypta posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku, oliwa z oliwek, 150 g sera żółtego do dekoracji. Wykonanie: Kroimy ziemniaki na drobniutkie kawałeczki (może być w drobną kostkę). To samo robimy z cebulą i chorizo. Wlewamy oliwę do patelni (najlepiej o średnicy ok.26 cm). Gdy będzie ciepła (nie gorąca, ponieważ muszą się one ugotować w oleju, a nie usmażyć) wrzucamy ziemniaki. Kiedy ziemniaki będą prawie gotowe, dodajemy cebulę, gotujemy jeszcze ok.5 minut i dodajemy chorizo. Doprawiamy solą i pieprzem. Do miski wybijamy 12 jajek, mieszamy oraz dodajemy sól i pieprz. Gotowe ziemniaki z cebulą i chorizo przekładamy z patelni do miski z jajkami, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy dokładnie. Do patelni ponownie wlewamy oliwę, czekamy aż będzie gorąca i wlewamy naszą mieszankę jajek z warzywami i chorizo. Kiedy dolna część będzie usmażona, przy pomocy talerza lub dużej pokrywki odwracamy tortillę, aby usmażyła się też z drugiej strony. Niektórzy lubią tortillę dobrze wysmażoną, a inni lekko surową w środku. Na koniec kładziemy na tortilli plasterki sera i przykrywamy, aż się rozpuści. I gotowe! Smacznego! W każdy piątek od 10 do 12 w audycji "Gotuj z Suliszem" szkoła gotowania, ciekawe przepisy, porady i konkursy. Zapraszają Monika Januszek i Waldemar Sulisz
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama