Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Szkoła gotowania: Fasolka po bretońsku (wideo)

Hiszpański kucharz Ismael Hernandez dla polskiej żony Marysi nauczył się robić fasolkę po bretońsku.
Tradycyjne danie meksykańskich kowbojów przyrządza się z fasoli duszonej z czosnkiem, cebulą i boczkiem. Dodaje się pomidory i chili, doprawia kolendrą oraz paprykową kiełbasą chorizo. W Brazylii przyrządza się fejoladę, treściwy gulasz z fasoli, wołowiny i wieprzowiny. Potrawę zapieka się w specjalnych naczyniach i podaje z chlebem. W Ameryce fasola z wieprzowiną w puszkach była ulubionym daniem podczas wojny secesyjnej w 1860 roku. W Anglii pieczoną fasolę jada się z tostami, jajkami sadzonymi i bekonem. I to na śniadanie. W Polsce fasolka po bretońsku była żelazną pozycją w barach i restauracjach z epoki PRL. Polacy tak ją polubili, że fasolkę nadal można spotkać w Warsie, dworcowych restauracjach i przydrożnych barach. Na Lubelszczyźnie dobrą fasolkę po bretońsku można zjeść w restauracjach powstałych na bazie dawnych knajp prowadzonych przez Gminne Spółdzielnie "Samopomoc Chłopska”. – Nigdy w życiu nie jadłem fasolki po bretońsku, która jest specjalnością polskiej kuchni. A ponieważ ożeniłem się z Polką, muszę się nauczyć. Z przyjemnością zrobię to z Dziennikiem Wschodnim – mówi Ismael Hernandez, hiszpański kucharz mieszkający w Lublinie. Składniki: 40 dag fasoli "Jasiek”, 15 dag cebuli, 20 dag kiełbasy, 20 dag wędzonego boczku, 1 papryczka chili świeża, 2 papryczki chili suszone, 1 puszka pomidorów bez skórki w soku pomidorowym, szczypta soli, 2 łyżki majeranku, oliwa z oliwek, ser żółty (taki, który łatwo się roztapia). Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc. Odcedzić, w garnku zalać wrzątkiem, gotować do miękkości. Na patelnię wlać oliwę. Kiedy osiągnie właściwą temperaturę, wrzucić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wymieszać, dodać suszoną i świeżą papryczkę chili, pokrojoną bardzo drobno. Smażyć 2 minuty, dodać boczek pokrojony na drobne kawałki, po chwili kiełbasę pokrojoną w "półplasterki”. Doprawić solą i majerankiem. – Następnie dodać sos pomidorowy, który powstaje ze zmiksowania pomidorów. Wymieszać z odcedzoną fasolą i gotowe – mówi Ismael Hernandez. Gotową fasolkę przełożyliśmy do żaroodpornego naczynia, przykrywając ją plasterkami sera żółtego. Powędrowała do wcześniej nagrzanego piekarnika (250 stopni) na 5 minut. Hiszpański kucharz Ismael Hernandez pierwszy raz w życiu jadł polska fasolkę po bretońsku. W piątek 24 lutego od 10 do 12 w audycji Gotuj z Suliszem fasolka po bretońsku i inne potrawy z fasoli. Oraz cieciorki. Nauczymy się robić garbanzadę. Zapraszają Monika Januszek i Waldemar Sulisz
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama