Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Wiosenne sałaty i sałatki

Sałatka z mniszka? Dlaczego nie! Smakuje jak rukola. Albo roszponka. Wiosenne sałaty można łączyć na talerzu w zaskakujące duety. Jeśli na kolację zjesz sałatę z makaronem, zaśniesz jak dziecko.
Sałatki to dobry sposób, żeby oczyścić organizm z toksyn, zrzucić parę kilogramów i poczuć wiosnę na talerzu. Najlepszy sposób to zakup pomidorów, cebuli, oliwek oraz rukoli, dostępnej w marketach i sklepach. Rukola to coś między sałatą a mniszkiem. Dorasta do 20 centymetrów, ma aromatyczne, lekko pikantne listki, w czasie zimy przyjeżdża do Polski z krajów śródziemnomorskich. Na jej bazie Włosi robią świetne pesto, idealny dodatek do sałatek, zup, warzyw i makaronów. Pomidory kroję w ósemki, dodaję jedną, drobno posiekaną cebulę, kilka oliwek, pół opakowania rukoli. Doprawiam octem balsamicznym zmieszanym z oliwą lub olejem, solą, pieprzem i gotowe. Kiedy jestem głodny, dodaję pokrojony w kostkę ser feta lub zwyczajny biały ser. Ale wcześniej kroję go w kostkę, zasypuję ulubionymi ziołami i zalewam oliwą. Mało kto wie, że młode listki skromnego mniszka z powodzeniem zastąpią rukolę. To inaczej popularny mlecz. Znam wiele osób, które zawzięcie tępią go na swoje działce. A przecież to bardzo pożyteczna roślinka o właściwościach leczniczych, która dodana do sałatki oczyszcza nasz przejedzony organizm na wiosnę. Młode listki mniszka stosuje się tak jak rucolę. Mają orzeźwiający smak. Lekko gorzkawy akcent nada sałatce charakteru. Z listków mniszka można robić miód oraz wino. Oba mają właściwości wzmacniające organizm, bo listki mniszka są cennym źródłem witamin i soli mineralnych. Zawierają dużo błonnika, wapnia i witaminy A. Najbardziej popularną sałatą dostępną w sklepach przez całą zimę jest sałata lodowa. Wyhodowali ją Amerykanie, jej liście są kruche i bardzo soczyste. Ma także ważną zaletę, w lodówce można ją przechowywać przez kilka dni, przez co może być żelaznym zapasem w wiosennej kuracji oczyszczającej. Sałata lodowa jest lekkostrawna, dobrze komponuje się z pomidorami i oliwkami, lubi dobrą oliwę, która dostarcza nam witamin. Mało kto wie, że sałatę lodową można faszerować białym mięsem kurczaka i dusić. Bardzo ciekawą sałatą jest radicchio. Ma bordowo-białe listki, lekko gorzkawy, pikantny smak, można tydzień przechowywać ją w lodówce. Osobiście bardzo lubię roszponkę, sałatę ma malutkich listkach. W sklepach można spotkać dwie odmiany roszponki. Jedna ma jasnozielone podłużne listki, druga drobne i mocno ciemnozielone. Ta druga jest lepsza. Roszponka ma intensywny smak, można ją dusić jak szpinak. Przegląd sałat i roślin sałatkowych kończymy ulubioną sałatą Napoleona. To rukiew wodna, w Polsce uprawiana jako warzywo. Ma bardzo dużo witamin, wyciąg z rukwi podaje się w awitaminozach.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama