Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Gnudi. Włoskie kopytka ze szpinaku z masłem szałwiowym

Delikatniejsze od gnocchi, przygotowane z serem ricotta oraz odrobiną parmezanu i bardzo szybkie w wykonaniu, sprawią przyjemność całej rodzinie.
Składniki: 40 dag sera ricotta, 25 dag szpinaku, 2 jajka, 3 łyżki startego parmezanu, 5 dag mąki pszennej, 10 dag masła, 16 listków szałwii, 1 łyżka octu balsamicznego, gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Wykonanie: Zblanszować liście szpinaku, osączyć, osuszyć i posiekać. W misce połączyć szpinak, ser ricotta, jaja, parmezan, sól, pieprz, gałkę. Stopniowo dodawać mąkę. Wstawić do lodówki. Zwilżyć dłonie wodą. Ze schłodzonej masy formować podłużne lub okrągłe kluski. Obtaczać w mące i gotować we wrzącej, osolone wodzie aż do wypłynięcia. W rondelku rozpuścić masło, wrzucić listki szałwii, dusić minutę, uważając, żeby nie spalić masła. Zdjąć z ognia, dodać ocet balsamiczny na smak. Polać gnudi masłem szałwiowym, posypać parmezanem.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama