Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Przepis na naleśniki Kubusia Puchatka

Z miodem lipowym i sokiem z cytryny. Dla dużych i małych. Dobre niebywale.
Podstawa naleśników to dobra mąka. Najlepsza jest wrocławska. Do mąki dodajemy mleko. Ciasto można także przyrządzić na bazie śmietany. Jaka patelnia? Najlepsza jest żeliwna, odporna na zarysowanie, szybko się nagrzewa, jest oszczędna. Dobra jest patelnia stalowa, tzw. \"cygańska”. Na czym smażyć? Klasyka to przetarcie patelni kawałkiem słoniny. Można dodać do ciasta odrobinę oleju. Wtedy naleśniki udadzą się na pewno. Składniki 1 szklanka mąki, 2 jajka, mleko, sól, masło, płynny miód lipowy, sok z cytryny. Wykonanie: Jajka ubić z połową mleka, dodać połowę roztopionego masła, mąkę, sól. Ubić mikserem, dodać resztę mleka i miód. Mleko można wymieszać ze śmietaną. Do ciasta można dodać łyżkę płatków owsianych. Ile mleka i masła do ciasta – trzeba poeksperymentować. Rozgrzaną patelnię posmarować olejem lub kawałkiem słoniny. Usmażyć naleśniki. Każdy polać miodem, skropić sokiem z cytryny i złożyć na pół. Niebywale dobre. Smacznego.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama