Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Żółty ser. Na zimno i na gorąco!

Panierowany camembert na sałacie ma trochę kalorii. Ale jak smakuje? Żółty ser to świetny dodatek do smakowitych sałatek. Na gorąco może być pełnym, obiadowym daniem.
Lubię sery żółte w sałatkach. Najbardziej ziemniaczaną sałatkę z żółtym serem. Bardzo prostą, szybką w wykonaniu. Co potrzebujemy, żeby ją zrobić? Składniki: 4 cebule, 20 ząbków czosnku, 4 ziemniaki, 15 dag żółtego sera, oliwa, sól, pieprz. Wykonanie: Cebulę obgotować w gorącej wodzie z dodatkiem mleka. Ziemniaki ugotować w mundurkach, pokroić w grubą kostkę. Ser w drobną kostkę. Ziemniaki i ser skropić oliwą, wymieszać z posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawić solą z pieprzem. Dlaczego warto zrobić sobie od czasu do czasu taką sałatkę? W czosnku i cebuli znajduje się około 30 substancji przeciwrakowych, blokujących i unieszkodliwiających szkodliwe substancje, spowalniających rozwój guzów nowotworowych oraz zmniejszających ryzyko przerzutów. Taką sałatkę jedzcie na przemian z sałatką z pomidorów, bogatych w antyrakowy likopen. Ser żółty serowi nie równy. Zwracajcie uwagę na wyroby seropodobne. Na sałatki najbardziej nadają się sery ostrzejsze, o lekko słonym smaku. Klasyczny edamski czy gouda będzie w sam raz. Bardzo lubię sałatkę serową z czosnkiem. Do dużej miski ścieram 25 dag żółtego sera. Dodaję dużo posiekanego czosnku i mały słoiczek majonezu. Serowa z czosnkiem musi najpierw mocno się przegryźć. Można ją doprawić świeżo zmielonym białym pieprzem. Można także dodać świeże posiekane zioła. Najlepiej estragon. Należy do najprostszych i najbardziej eleganckich dań, którymi możemy zaskoczyć gości. Wystarczy w sklepie kupić okrągły lub trójkątny serek. Może być z dodatkiem zielonego pieprzu lub ziół. Serki wyciągamy z opakowania, smarujemy oliwą, kto lubi może natrzeć serki przekrojonym ząbkiem czosnku albo delikatnie posypać ulubioną przyprawą. Serki opiekamy na patelni grillowej, aż na skórce pojawią się ślady rusztu. Podajemy z żurawiną lub polane syropem malinowym. W podobny sposób możemy postąpić z góralskimi oscypkami albo z kawałkami twardego sera koziego. Do grillowanych serków możemy na talerz dołożyć winogrona. Inny sposób na serki to panierka w bułce i jajku. Z bukietem surówek smakują rewelacyjnie. Składniki 4 serki camembert, 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, świeża bazylia, olej, słoiczek konfitury żurawinowej. Wykonanie: Okrągłe serki kroimy wzdłuż na pół, tak by powstały 2 plastry. Jajko rozmącamy z mlekiem. Dodajemy posiekaną bazylię oraz przyprawy. Wrzucamy ser i odstawiamy na 15 minut. Plastry sera obtaczamy w bułce tartej i krótko smażymy na złocisty kolor. Podajemy z żurawiną. Do smażonego camemberta można podać pieczone ziemniaki obsypane majerankiem lub kminkiem. Sery na gorąco idealnie pasują do sałat, skropionych oliwą i octem balsamicznym. Do sałat można dodać oliwki, pomarańcze, grejpfruty. Wtedy sałaty doprawiamy na przykład cynamonem. Możliwości łączenia serów żółtych oraz pleśniowych z sałatami i sałatkami są przeogromne. Zapraszam do eksperymentów.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama